Over 40 organisasjoner ber om at regjeringen ikke bruker av bistandsbudsjettet når det skal lages en krisepakke for Ukraina. Mange ukrainske flyktninger registrerer seg for norsk politi på Nasjonalt mottakssenter i Råde. 

Foto
Javad Parsa / NTB
 
 

 

Flere organisasjoner ber regjeringen holde krisepakken for Ukraina utenfor bistandsbudsjettet

Publisert: 29. mars 2022 kl 14.48
Oppdatert: 29. mars 2022 kl 14.48

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sa før helgen at regjeringen kan komme til å ta penger fra bistandsbudsjettet til å hjelpe ukrainske flyktninger.

Det er ikke måten å gjøre det på, mener over 42 norske utviklings- og humanitære organisasjoner.

De mener en stor omdisponering av bistandsmidler vil ha svært negative konsekvenser for verdens fattigste og den økende ulikheten i verden.

Rammer verdens fattigste

I et brev til regjeringen skriver de blant annet at pandemien har ført til mer fattigdom, og at prisøkningene på mat og drivstoff i kjølvannet av krigen i Ukraina vil forsterke forskjellene ytterligere.

– Et kutt i bistandsbudsjettet vil kunne svekke kampen mot sult, ulikhet og klimaendringer globalt. Det vil ramme verdens fattigste hardest, og dette er ikke tiden for å vende dem ryggen, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna.

Står i fare for å sulte

Saken fortsetter under annonsen

Daglig leder i ForUM, Kathrine Sund-Henriksen, sier utfordringene bistandsbudsjettet skal bidra til å løse, ikke har blitt mindre i møte med pandemien, krigen, klimakrisen og naturkrisen.

– I en situasjon der de aller mest sårbare blir enda mer utsatt, er det feil å sende regningen fra Ukraina-krisen til millioner av mennesker som står i fare for å sulte, sier Sund-Henriksen.