Statsminister Jonas Gahr Støre er glad for gode sysselsettingstall. Tirsdag åpner han Arbeiderpartiets landsstyremøte. 

Foto
Beate Oma Dahle / NTB
 
 

 

SMK

Flere som har stått utenfor, kommer ut i jobb

Publisert: 29. mars 2022 kl 08.21
Oppdatert: 29. mars 2022 kl 08.21

Den siste tiden har sysselsettingen økt mer enn det ledigheten har falt, viser tall fra Norges Banks pengepolitiske rapport. Det tyder på at flere som har stått utenfor arbeidsmarkedet, har kommet i jobb, mener Statsministerens kontor.

I fjerde kvartal 2021 økte andelen av befolkningen som er sysselsatt, til det høyeste nivået siden 2009.

I januar økte den samlede sysselsettingen videre med 7.500 personer, til tross for fall i sysselsettingen i næringer som ble rammet av smitteverntiltak.

– Tallene viser at det er mye i norsk økonomi som går bra, og at aktiviteten er høy, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Vil gi flyktninger jobb

Tross usikkerheten som følger krigen i Ukraina, ser det ut til at oppgangen i norsk økonomi fortsetter, tror sentralbanken. Mange bedrifter sliter allerede med å få tak i folk.

Også flyktningkrisen krever flere hender i jobb. Ifølge statsministeren er det viktig å styrke kommunene som står i første linje for både mottak og integrering.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi kommer også til å trenge frivilligheten på lag – som ofte kommer til der det offentlige tilbudet slutter, sier Støre.

Han åpner også for å fylle hullene i arbeidsmarkedet med nettopp ukrainske flyktninger.

– Mange flyktninger som kommer, har også ønske om og mulighet til å jobbe. De kan gå i jobb fra dag én, sier statsministeren.

– De har fordeler ved språk og kunnskap om situasjonen i landet de kommer fra som gjør at også noen vil kunne gjøre et viktig bidrag i arbeidet med å gi andre flyktninger en god start i Norge, fortsetter han.

Landsstyremøte

Tirsdag holder Arbeiderpartiet landsstyremøte. Der er det ventet at Støre vil snakke om hvordan partiet og regjeringen skal forvalte den ventede økonomiske veksten.

– Vi må bruke denne historiske muligheten vi har nå med lav ledighet og stor etterspørsel etter arbeidskraft, til å få de utenfor arbeidslivet inn i jobb, sier Støre.

Saken fortsetter under annonsen

– Å ha en jobb gir folk en lønn å leve av og deltakelse i et fellesskap. I tillegg er det god samfunnsøkonomi. Å få flere inn i arbeid er derfor det aller viktigste vi gjør både for den enkelte og samfunnet. I flere år falt andelen som er i jobb, nå øker den raskt, fortsetter han.