Arbeidsliv

Foreslår for Innovasjon Norge å styrke hjelpen til oppstartsbedrifter

Menon Economics foreslår for Innovasjon Norge å styrke finansieringstilbud og hjelpeapparat til gründere og oppstartsbedrifter.

Publisert Sist oppdatert

Menon Economics er et forskningsbasert analyse- og rådgivningsselskap som har fått i oppdrag av Innovasjon Norge å evaluere organisasjonens finansieringstjenester. Særlig de som retter seg mot oppstartsbedrifter.

Innovasjon Norge tilbyr som kjent en rekke virkemidler til gründere og oppstartsselskaper. I evalueringen fokuserte Menon Economics særlig på de tre virkemidlene markedsavklaringstilskudd, kommersialiseringstilskudd og oppstartlån.

Godt nok tilbud?

Formålet med evalueringen var å vurdere om dagens finansieringstilbud er bra nok for å nå Innovasjon Norges delmål «Flere gode gründere».

I dette ligger en analyse av hvorvidt Innovasjon Norge treffer oppstartsbedriftenes behov for kapitalstøtte og kompetanse, samt om dagens tjenestetilbud er den mest kostnadseffektive løsningen.

Basert på vurderingen av ordningenes relevans, effekt og effektivitet har Menon Economics lagt fram tre anbefalinger om ny innretning av Innovasjon Norges finansieringstilbud til oppstartsbedrifter.

Større fokus på oppfølging

Rådgivningsselskapet anbefaler endringer i ordningene slik at de oppnår mer slagkraft, gir økt fleksibilitet og sterkere fokus på oppfølging av oppstartsbedrifter. Her er anbefalingene i korte trekk:

  • vurdere å øke rammen per søker for markedsavklaringstilskudd fra 100.000 kroner til 200.000 kroner.
  • å endre kommersialiseringstilskudd til et trinnvist virkemiddel med milepæler. Det for å tillate økte rammer per søker og tettere oppfølging fra Innovasjon Norges side.
  • videreføre oppstartlån som ordning, men samkjøre den i større grad med kommersialiseringstilskuddet.
Powered by Labrador CMS