Arbeidsliv

Ledere nøler med å innkalle seniorer til jobbintervju, viser Norsk seniorpolitisk barometer.

Hvordan er det å være eldre jobbsøker? Det skal forskere finne svaret på

Et nytt forskningsprosjekt skal undersøke seniorers erfaringer med å være på jobbjakt.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidsgivere er skeptiske til å ansette eldre jobbsøkere. Ledere nøler med å innkalle søkere over 59 år til jobbintervju, viser Norsk seniorpolitisk barometer, den årlige undersøkelsen av holdninger til seniorer i arbeidslivet fra Senter for seniorpolitikk.

Mange jobbsøkere har opplevd at det butter også før de når den alderen.

Ledighetsstatistikken bekrefter at det kan være utfordrende å få seg jobb når du blir eldre. En analyse fra Statistisk sentralbyrå viser at arbeidsledigheten varer lenger for arbeidsledige som nærmer seg pensjonsalderen enn for yngre som er på jakt etter en jobb.

Seniorers erfaringer skal undersøkes

Nå vil Senter for seniorpolitikk framskaffe mer kunnskap om utfordringene kvinner og menn over 55 år møter når de er på jobbjakt. Senteret har derfor inngått en avtale med Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved OsloMet om et forskningsprosjekt som skal dokumentere hvordan seniorer selv opplever det å søke ny jobb.

Prosjektet ledes av forsker Anne Grethe Solberg.

– Arbeidssøkende eldre bruker ofte lengre tid på å komme i jobb enn yngre, og har lavere mobilitet. Eldre arbeidstakere opplever oftere en svakere generell posisjon på arbeidsmarkedet og lavere ansettbarhet enn yngre arbeidstakere, sier Solberg i en omtale av prosjektet på nettsidene til Senter for seniorpolitikk.

Målet med det nye forskningsprosjektet er å få økt kunnskap om hvordan seniorer (55+) opplever situasjoner der de søker ny jobb, sier fagsjef Roger Moen ved Senter for seniorpolitikk:

– Er det for eksempel slik at eldre arbeidssøkere opplever aldersrelaterte utfordringer eller hindringer? I hvilken utstrekning opplever de at alderen påvirker egen atferd, og i hvilken grad opplever de at alderen påvirker atferd og beslutninger hos dem som skal ansette.

Et mål med prosjektet er å få kunnskap om hvordan seniorer og arbeidsgivere best kan forholde seg under jobbsøking og rekruttering.

Vi ønsker å få et reelt bilde av hva som møter dagens arbeidssøkere.

Aldersdiskriminering

Både norsk og internasjonal forskning viser at aldersdiskriminering er utbredt i arbeidslivet, påpeker Senter for seniorpolitikk.

Det gjelder både eksplisitt diskriminering gjennom aldersgrenser i jobbannonser og en vagere form for «ageism», der tendensen til å diskriminere eldre arbeidstakere handler om at kulturen for hvem som er attraktive på arbeidsmarkedet har endret seg.

Samtidig kan seniorenes egne holdninger påvirke hvordan de kommuniserer i jobbsøkerprosessen og hvordan de presenterer egen kompetanse.

– Vi vil også se på eldre arbeidssøkeres egne holdninger til det å bli eldre og hvordan det henger sammen med å lede seg selv gjennom en jobbsøkerprosess, sier Anne Grethe Solberg.

Endring i rekrutteringsmetoder

Rekrutteringsmetoder har utviklet seg sterkt de siste årene, fra å sende søknader på stillingsutlysninger til digitalt å registrere seg i jobbsøkerportaler der den som rekrutterer, selv finner fram til kandidatene.

Dette krever ulike former for selvpresentasjon. Seleksjonsprosessen spenner fra fysiske strukturerte eller ustrukturerte intervjuer til speed-intervjuer på Teams og digital gaming, påpeker SSP.

De endrede rekrutteringsmetodene skal fanges opp i det nye forskningsprosjektet.

– Metodene kan påvirke jobbsøkerprosessen. Vi ønsker å få et reelt bilde av hva som møter dagens arbeidssøkere, sier Anne Grethe Solberg.

Forskerne skal også se på om det er forskjeller mellom mannlige og kvinnelige søkere.

Nå er Solberg på jakt etter deltakere til det nye forskningsprosjektet.

– Vi ønsker å komme i kontakt med folk som fikk ny jobb etter 55 år, de siste tre årene. Vi trenger informanter til prosjektet, for å fortelle om hvordan rekrutteringsprosessen foregikk, hvordan presenterte de seg selv, hvordan ble de tatt imot, hvilke holdninger hadde de til seg selv, og hvilke holdninger ble de møtt med, sier hun.

Fire forskningsspørsmål

Forskningsprosjektet som Arbeidsforskningsinstituttet skal gjennomføre i samarbeid med Senter for Seniorpolitikk, skal belyse og finne mønstre i hvordan aldersgruppen 55+ selv opplever hva som fremmer og hemmer dem i jobbsøkerprosessen.

Følgende forskningsspørsmål skal tas opp:

  • Hva preger rekrutteringsmetoder som fremmer og hemmer ansettelse av aldersgruppen 55+?
  • Hva preger holdninger som fremmer og hemmer ansettelse av aldersgruppen 55+? Hvilke holdninger har aldersgruppen 55+ selv?
  • Hva preger kommunikasjon som fremmer og hemmer ansettelse av aldersgruppen 55+?
  • Hva preger tiltak som virker i aldersgruppen 55+ i jobbsøkerprosessen?
Powered by Labrador CMS