Arbeidsliv

­Halvparten av teknologistudentene sier de er avhengig av en deltidsjobb

30 prosent av disse sier at jobben går ut over studiene, viser en undersøkelse som Tekna nylig har gjort blant sine studentmedlemmer.

Publisert Sist oppdatert

8 av 10 teknologistudenter bruker over halvparten av studiestøtten til husleie. 4 av 10 sier at de sliter med å få endene til å møtes økonomisk, og 54 prosent er avhengig av en deltidsjobb for å klare seg økonomisk.

78 prosent av studentene bruker mer enn 50 prosent av studiestøtten på husleie. 20 prosent av studentene forteller at hele 75 prosent eller mer går til å bo. Dette viser en undersøkelse som Tekna nylig har gjort blant sine studentmedlemmer.

– Tallene understreker det vi har sagt lenge – at studiestøtten er for lav. Når de fleste bruker over 50 prosent av studiestøtten til husleie, sier det seg selv at det blir utfordrende å være heltidsstudent, sier Marcus Steen Nitschke.

Han leder Tekna Student, som organiserer 14 000 teknologi- og realfagsstudenter.

Nitschke er bekymret over utviklingen og forventer at det det nå vil komme nødvendige justeringer i Revidert nasjonalbudsjett denne uken.

Jobbe eller få hjelp hjemmefra

– Dagens studiestøtte er ikke til å leve av. De fleste studenter må enten jobbe mye ved siden av studiene eller få hjelp hjemmefra. Det er hverken bra for oss eller samfunnet, sier studentlederen.Han mener det er på overtid at dette blir tatt tak i.

– Vi ser at det nesten er umulig å være heltidsstudent slik som den økonomiske situasjonen er nå. Over halvparten av studentene sier de er avhengig av en deltidsjobb ved siden av studiene, og 30 prosent av disse sier at jobben går ut over studiene. Dette er ikke holdbart lenger, sier Nitschke.

Han peker på at for mange innebærer det å jobbe mye ved siden av studiene å måtte nedprioritere verdifull studietid.

I verste fall vil den pressede situasjonen resultere i at studietiden må forlenges og flere må bruke lengre tid enn normert tid for å fullføre studiene.

Vil øke studiestøtten

Han er bekymret for at dagens økonomiske situasjon også er med på å skape et klasseskille blant studentene.

-– 35 prosent av studentene sier at de er avhengig av jevnlig støtte fra foreldre for å klare seg økonomisk. Foreldrenes lommebok skal ikke avgjøre om vi kan studere eller ikke, sier Nitschke.

Han mener at dagens studiestøtte på 126.000 i året ikke er tilstrekkelig, og peker på Sifos referansebudsjett, som viser at en student bruker omtrent 10.500 i måneden utenom husleie.

– Dette viser at vi med dagens studiestøtte går minst 5000 kr i minus hver måned. Vi mener studiestøtten bør økes til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden, noe som tilsvarer 160.000 kroner i året, avslutter Nitschke.

Undersøkelsen ble gjennomført i april 2022, og 1048 studentmedlemmer i Tekna svarte på undersøkelsen

Powered by Labrador CMS