Arbeidsliv

Har jeg ingen muligheter til lengre permisjon uten samtykke fra arbeidsgiver?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

­Spørsmål: Jeg er i fast jobb og skal nå ut i svangerskapspermisjon på 4 uker, etterfulgt av foreldrepermisjon på ca. 8 mnd. Min mann og jeg tar 12 mnd. foreldrepermisjon til sammen.

Etter at vi har hatt ett år med foreldrepermisjon ønsker jeg å ta litt mer ulønnet permisjon. Jeg har drøftet dette så vidt med min arbeidsgiver, som noe overraskende var sterkt imot dette.

Han ville faktisk betale meg ekstra lønn for å komme tilbake i jobb allerede etter 6 mnd.

Da jeg spurte om det i det hele tatt kunne være en mulighet å få noe ekstra permisjon, var svaret at han ikke kunne se hvordan dette skal la seg gjøre.

Min mann og jeg har spart opp en del ekstra, nettopp fordi jeg ønsker å ha lang permisjon med den lille. Har jeg ingen muligheter til lengre permisjon uten samtykke fra arbeidsgiver?

Svar: Som du antakeligvis er klar over, er utgangspunktet at mor må ta permisjon de seks første ukene etter førsel, med mindre det kan fremlegges legeattest på at det er bedre for mor å komme i arbeid.

Etter dette har foreldre samlet sett rett til permisjon på 12 måneder, jf. arbeidsmiljøloven § 12-5 første ledd.

Etter annet ledd har begge foreldre i tillegg til ulønnet permisjon i inntil 12 måneder umiddelbart etter foreldrepermisjonen etter første ledd.

Dette betyr at arbeidsgiver ikke kan nekte deg slik permisjon som du ønsker, med mindre du har valgt å bare ta delvis permisjon de 12 første månedene.

Det bemerkes at ulønnet permisjon etter § 12-5 annet ledd ikke kan spares til et senere tidspunkt.

Permisjonen må altså tas ut umiddelbart etter at dere begge to er ferdig med den lønnede foreldrepermisjonen.

For ordens skyld nevner vi at det også gjelder en varslingsplikt ifbm. permisjon. Det følger av arbeidsmiljøloven § 12-7 at permisjon skal varsles arbeidsgiver snarest mulig og senest en uke i forveien ved fravær utover to uker, senest fire uker i forveien ved fravær utover tolv uker, og senest tolv uker i forveien ved fravær utover ett år. Oversittelse av fristene kan få betydning for permisjonen, f.eks. at den må utsettes, med mindre permisjonen er nødvendig på grunn av forhold man ikke hadde kjennskap til ved fristens utløp.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS