Arbeidsliv

Har sjefen lov til å rusteste meg mot min vilje?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg jobber i en privat bedrift som driver salg av telekommunikasjon. Jeg har tidligere hatt et rusproblem, og har vært ærlig med sjefen om dette. Har sjefen lov til å rusteste meg mot min vilje?

Svar: En arbeidsgiver kan i visse tilfeller ha et behov for å foreta rusmiddeltest av sine ansatte. Slike tester er likevel svært inngripende for de ansatte, og regelverket rundt dette er derfor strengt.

Det er viktig å merke seg at selv om arbeidsgiver skulle ha hjemmel for å pålegge en ansatt å gjennomgå en helseundersøkelse, innebærer dette ikke at arbeidsgiver dermed kan tvangsgjennomføre undersøkelsen.

Tvang krever særskilt og klar lovhjemmel, og finnes ikke i arbeidsmiljøloven. Der arbeidsgivers har adgang til å iverksette rusmiddeltesting, har arbeidstaker derimot som utgangspunkt en motsvarende plikt til å medvirke til kontrollen. Unnlatelse av å medvirke, kan anses som et pliktbrudd.

Arbeidsmiljøloven § 9-4 jf. § 9-1 gir på visse vilkår hjemmel til å foreta medisinske undersøkelser av ansatte.

Loven inneholder generelle vilkår som gjelder for alle kontrolltiltak, i tillegg til spesielle vilkår for de ulike kontrolltiltakene.

Arbeidsgiver har i tillegg en plikt til å drøfte rustesting med tillitsvalgte, i tillegg til å gi nødvendig informasjon i forkant til berørte ansatte.

De generelle vilkårene for kontrolltiltak er at kontrolltiltaket må være saklig begrunnet og ikke være uforholdsmessig for arbeidstakeren. For å iverksette rusmiddeltesting av ansatte, må i tillegg ett av følgende tre tilleggsvilkår være oppfylt:

a. når det følger av lov eller forskrift,

b. ved stillinger som innebærer særlig risiko,

c. når arbeidsgiver finner det nødvendig for å verne liv eller helse

Stillinger som innebærer en «særlig risiko» sikter til stillinger hvor de ansatte har en klar sikkerhetsrisiko, og hvor feil kan medføre stor fare for helse eller liv.

Etter bokstav c må undersøkelsen være nødvendig for å verne liv eller helse. Kravet om nødvendighet er strengt. At det må være "nødvendig" betyr at en eventuell fare må være alvorlig og konkret, og at det må være sannsynlig at faren vil inntreffe.

Mer generelle og abstrakte risikovurderinger er altså ikke tilstrekkelig for å oppfylle dette vilkåret. Uten mer informasjon kan vi vanskelig besvare spørsmålet ditt konkret, men dersom arbeidsgiver skulle iverksette rustesting kan du eventuelt ta opp spørsmålet med tillitsvalgt eller arbeidsgiver selv.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS