Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Ikea kutter sykepenger til uvaksinerte som må i karantene

For norske Ikea-ansatte vil dette ikke bli aktuelt. – Ansatte i Ikea Norge behandles likt uavhengig om den ansatte er vaksinert eller ikke, sier HR-sjef i Ikea Norge Monica Bogstad.

Publisert Sist oppdatert

The Guardian skriver at uvaksinerte Ikea-ansatte I Storbritannia som må isolere seg eller gå i karantene får kutt i sykepengene fra den svenske møbelgiganten.

Ikea sier at de vil betale uvaksinerte £96.35 (1158 kroner) i uken, i stedet for £400 (4809 kroner) som er normalen for vaksinerte som settes i koronakarantene i ti dager.

Møbelgiganten har rundt 10.000 ansatte i Storbritannia. Selskaper understreker at de vil vurdere omstendighetene rundt hvorfor noen av deres ansatte har valgt å ikke vaksinere seg.

HR-sjef i Ikea Norge, Monica Bogstad, sier til Dagens Perspektiv at redusert sykelønn for uvaksinerte ikke vil bli aktuelt for deres norske ansatte.

– Ansatte i Ikea Norge behandles likt uavhengig om den ansatte er vaksinert eller ikke. Det er viktig for Ikea Norge at de ansattes helse og sikkerhet er godt ivaretatt og at kundene opplever det som trygt å handle på varehusene. Ikea følger også rådene fra FHI til enhver tid, sier hun.

Insentiver for å vaksinere seg

Noen britiske selskaper har eksperimentert med insentiver for at ansatte skal vaksinere seg. Dette inkluderer fri i arbeidstiden.

Ikea og forsyningsselskapet Wessex Water har derimot sluttet seg til supermarked-giganten Morrisons ved å pålegge ansatte som ikke vaksinerer seg en økonomisk kostnad.

– Vi forstår at dette er et emosjonelt tema og alle enkeltsaker vil bli nøye vurdert. Alle ansatte som er bekymret for situasjonen sin oppfordres til å snakke med nærmeste leder, uttalte en talsperson fra Ikea.

Fullvaksinerte briter er ikke pålagte til å isolere seg dersom de har vært i nærkontakt med noen som har fått påvist koronasmitte.

Uvaksinerte personer som kontaktes av helsemyndighetene må fortsatt isolere seg i ti dager.

Eksperter The Guardian har snakket med har antydet at det å «tvinge» ansatte til å vaksinere seg ved å innføre økonomiske kostnader vil være vanskelig i Storbritannia fordi arbeidernes rettigheter står sterkt.

Imidlertid har britiske helsearbeidere vært forpliktet til å vaksinere seg siden november.

Powered by Labrador CMS