Arbeidsliv

Kan Arbeidstilsynet kreve å gjennomføre kontroll på arbeidsstedet?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

­Spørsmål: Jeg er eier og daglig leder for en restaurant som nylig fikk Arbeidstilsynet på besøk.

Arbeidstilsynets representanter krevde å få komme inn i restauranten for å gjennomføre en kontroll. Hva kan de kreve i denne sammenheng?

Svar: Det følger av arbeidsmiljøloven § 18-4 at Arbeidstilsynet til enhver tid skal ha uhindret adgang til ethvert sted som omfattes av loven.

Dette betyr at du er pålagt å legge til rette for Arbeidstilsynets kontroll på ditt arbeidssted. Arbeidstilsynets tilsynsrett er ubegrenset, og det er i ytterste konsekvens straffeansvar forbudet med å nekte dem tilgang.

Arbeidstilsynet kan også pålegge deg å være tilstede under kontrollen. Dette kan være aktuelt dersom tilstedeværelsen er viktig for at tilsynsmyndighetene skal få nødvendig informasjon, men også for at de skal kunne gi nødvendig veiledning og informasjon til virksomheten.

Selv om Arbeidstilsynet ikke krever at du overværer kontroll, har du som hovedregel rett til å være tilstede under kontrollen dersom du ønsker det, og på denne måten medvirke til kontrollen som gjennomføres.

Det er imidlertid ikke en ubetinget rett, og det finnes situasjoner hvor du kan nektes å overvære kontrollen, for eksempel dersom Arbeidstilsynet skal intervjue ansatte og din tilstedeværelse ikke kan gjennomføres uten vesentlig ulempe, eller dersom kontrollens formål dermed anses for å settes i fare.

Etter at kontrollen er avsluttet skal Arbeidstilsynet sørge for å avgi en skriftlig rapport om resultatet av kontrollen, med mindre tungtveiende hensyn tilsier noe annet.

Dette unntaket er snevert, og bør bare gjelde i de tilfeller det er helt upraktisk og unødvendig at tilbakemelding gis.

Arbeidstilsynets vurdering av om virksomhetens oppfyller regelverkets krav, og eventuelle reaksjoner på forhold dersom brudd avdekkes i tilsynet, vil fremgå av denne rapporten.

Vanligvis får man en frist på tre uker for å gi skriftlig tilbakemelding på rapporten, f.eks. om man mener den inneholder feil, er mangelfull eller har andre kommentarer.

Når tilbakemeldingsfristen er over sender Arbeidstilsynet brev med vedtak om reaksjon dersom regelverket anses overtrådt, f.eks. med pålegg om retting, vedtak om stans og/eller vedtak om tvangsmulkt, med klagefrist på tre uker. Alternativt vil saken lukkes dersom gjeldende regelverk anses som oppfylt.

Spør juristene

Har du spørsmål om arbeidsrett?

Har du spørsmål om arbeidsrett? Send de til oss ved å klikke her.

Les alle spørsmål og svar her!


Powered by Labrador CMS