MDG ber om betalingsutsettelse for utelivsbransjen

Publisert på: 11. januar 2022 kl 08.20
Oppdatert: 11. januar 2022 kl 08.20

– Utsettelsen vi foreslår kan være forskjellen på konkurs og å overleve for flere i utelivsbransjen, sier Rauand Ismail, stortingsrepresentant for MDG, til NTB.

Onsdag legger han fram følgende forslag for Stortinget:

«Stortinget ber regjeringen utsette skatt- og avgiftsinnbetalingen for serveringsbransjen som forfaller i midten av januar. Det skal ikke betales renter av denne utsettelsen».

– Redningsaksjon

Ismail viser til at skjenkeforbudet har satt mange serveringssteder i en skvis.

– Da flertallet på Stortinget sa nei til å oppheve skjenkestoppen, satte de en hel næring i en nesten umulig situasjon. Jeg håper derfor vi får med oss stortingsflertallet på denne redningsaksjonen for barene og restaurantene, sier han.

Fram til i fjor sommer var det mulig for bedrifter å søke om utsettelse av skatter og avgifter, men denne ordningen ble ikke forlenget. Fremskrittspartiet har tidligere tatt til orde for å blåse liv i den igjen.

Saken fortsetter under annonsen

Regjeringen sa før jul at den vurderer å gjøre det enklere for kriserammede bedrifter å søke om utsettelse, men det har foreløpig ikke skjedd.

Skylder 4,5 milliarder

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har imidlertid lovet at restaurant-, kultur- og utelivsbransjen vil få utbetalinger gjennom kompensasjonsordningen for næringslivet i løpet av januar.

For mange aktører vil ikke det være nok, mener Ismail.

– MDG har fått mange henvendelser fra desperate mennesker som ser at levebrødet deres er i ferd med å forsvinne, sier han.

Per september 2021 hadde i overkant av 10.000 aktører fått midlertidig utsatt betalinger av skatter, avgifter og enkelte andre krav, viser tall fra Skatteetaten. Beløpet de skyldte var på det tidspunktet vel 4,5 milliarder kroner.