Arbeidsliv

Nina Melsom i NHO: − Utdanningstilbudet er ikke godt nok tilpasset arbeidslivets behov

Med de omstillingene Norge og verden nå står overfor, er det viktig at arbeidstakere tilføres ny kompetanse gjennom hele yrkeslivet. På den måten legger vi også til rette for at alle kan stå lenger i arbeid.

Publisert Sist oppdatert

­Det mener arbeidslivsdirektøren i NHO, Nina Melsom.

− Folk er Norges viktigste ressurs. I møtet med demografiske endringer, ny teknologi og overgangen til et lavutslippssamfunn må vi satse på kompetanse for å skape et arbeidsliv hvor folk og bedrifter lykkes, sier hun.

Stase nytt på utdanning

NHO og Melsoms kjepphest er kompetanse og utdanning.

− Myndighetene må sørge for at utdanningstilbudet er godt dimensjonert for arbeidslivets behov. Utdanningsinstitusjonene må i større grad måles på samarbeidet med arbeidslivet. Å få flere til å fullføre videregående er dessuten viktig for sysselsettingen, men også for å bygge opp konkurransedyktige bedrifter, sier arbeidslivsdirektøren.

− Etter- og videreutdanningstilbudet må økes. Livslang læring innebærer i praksis å se helhetlig på den enkeltes utdanningsløp og yrkeskarriere.

Etter og videreutdanning bør ifølge Melsom skje i form av flere fleksible, digitale og modulbaserte tilbud. Skolene må ha moderne utstyrsparker med utstyr elevene møter i arbeidslivet og vi trenger en kraftig vekst i fagskolesektoren som er den utdanningssektoren NHO-bedriftene etterspør mest.

− Mange som nå står utenfor arbeidsmarkedet mangler den kompetansen som arbeidslivet etterspør, og mange har sammensatte utfordringer og behov for koordinert bistand fra det offentlige. Da må utdanningsmyndigheter, NAV og helsemyndigheter samarbeide tettere, sier Melsom.

Må gjøre seg attraktive

− Hva kan virksomhetene selv gjøre for å skaffe nødvendig kompetanse?

− Det er stor konkurranse om arbeidskraften, og virksomhetene må gjøre seg attraktive for å tiltrekke seg relevant kompetanse og bruke ulike kanaler for rekruttering. Mye av opplæringen kan skje, og skjer, i bedrift etter ansettelse.

− I tillegg oppfordrer vi bedrifter til å tørre å tenke nytt, være kreativ og satse på unge innenfor utradisjonelle fagområder som bidrar med nye perspektiver og mer tverrfaglig kompetanse.

Også Melsom i NHO mener det trengs å tas grep for å få flere av de som står utenfor arbeidslivet inn i en jobb.

− I en situasjon med rekordhøy etterspørsel etter arbeidskraft, kan vi ikke slå oss til ro med at så mange står utenfor arbeid og utdanning. Vi må gjøre en ekstra innsats for dem som står litt lenger fra arbeidslivet. Arbeid er limet i et samfunn. Både NAV og arbeid- og inkluderingsbedrifter er verdifulle kanaler for rekruttering som kan bidra med etterspurt kompetanse, sier hun.

− Virksomheter som har positive erfaringer med rekruttering gjennom NAV eller en arbeids- og inkluderingsbedrift, vil inkludere igjen. Men da er vi avhengig av at NAV jobber godt med arbeidsgiverne, at de får tilgang til én kontaktperson som forstår bedriftenes behov, at det gis god oppfølging av både virksomhet og den enkelte og at nødvendige virkemidler og støtteordninger løses ut uten for mye byråkrati.

Muligheter fremfor diagnoser

− Hva er etter din oppfatning årsaken til at norske virksomheter ikke klarer å rekruttere nok folk og rett kompetanse?

− Dette er sammensatt. Det grønne skiftet fordrer en storstilt omstilling. For mange bedrifter fordrer det ny og annen type kompetanse. I tillegg til dette opplever mange bedrifter at det er mer krevende å få tilgang på utenlandsk kompetanse. Mange av dem som var i Norge før pandemien, har valgt å bli hjemme. På toppen av dette opplever vi at utdanningstilbudet ikke er godt nok tilpasset arbeidslivets behov.

Nina Melsom har ikke et krystallklart svar på hvordan man skal klare å inkludere flere fra utenforskap til innenforskap.

− Det finnes ikke et enkelt svar på dette. Det korte svaret er at vi må ha en arbeidsmarkeds- og velferdspolitikk som bidrar til at flere kan, vil og får jobbe.

Også fra NHO-hold handler dette om at oppfølgingen av den enkelte må settes inn tidlig, at flere må kvalifiseres til jobbene som trengs, og at arbeidsgivere som tar inn personer som trenger ekstra oppfølging og tilrettelegging, må få god bistand fra NAV.

− I tillegg må vi ha velferdsytelser som understøtte arbeidslinja. I forlengelsen av dette mener vi det også er viktig at vi har større fokus på muligheter fremfor diagnoser. Årsakene til at folk står utenfor jobb er ofte sammensatte, og mange trenger derfor koordinert bistand fra det offentlige. Da må samarbeidet mellom NAV, utdanningsmyndigheter og helsemyndigheter styrkes, framhever Nina Melsom.

− NAV-ledelsen har den senere tid sagt at norske virksomheter for enkelte stillinger bør vurdere å «senke lista». Er bedriftene for «kresne»?

− Vi oppfordrer bedrifter til å tørre å tenke nytt, være kreative og satse på unge innenfor utradisjonelle fagområder som bidrar med nye perspektiver og mer tverrfaglig kompetanse. Vi opplever også at bedriftene tar et ansvar her, og de setter også ord på at de får svært lojale medarbeidere. Skal vi lykkes er det samtidig viktig at vi tenker stort; og at vi har mange veier inn i arbeidslivet. Med andre ord må terskelen senkes, og ikke heves.

«Jakten på arbeidskraften»

Dagens Perspektiv setter 'Jakten på arbeidskraften' på agendaen under årets Arbeids- og velferdskonferanse på Gardermoen i september.

Norske virksomheter skriker etter arbeidskraft. Samtidig står 700.000 mennesker i arbeidsfør alder utenfor det norske arbeidslivet.

Hva skal til for å få en bedre match mellom arbeidsgivernes jakt på arbeidskraft og arbeidssøkeres ønske om å få seg en jobb?

Saken fortsetter under annonsen
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('js-dfp-tag-dagensperspektiv_no_article_4'); });

Det er tema for Arbeids- og velferdskonferansen 2022.

  • Sted: Radisson Blu Airport Hotel på Gardermoen

  • Tid: torsdag 8. og fredag 9. september 2022.

På konferanseprogrammet står blant annet:

'Slik skaper vi muligheter'

  • Professor Steinar Holden: Arbeidsmarkedseksperten framfor noen. Samfunnsøkonom og leder av en rekke offentlige utredninger om arbeidsmarkedet – «Holden I, II og III».

  • Stormberg-gründer Steinar Olsen: Næringslivslederen som ikke er redd for å ansette folk med «hull i CV-en».

  • Katinka Leiner Greve, administrerende direktør i Ferd Sosiale Entreprenører: «Slik skaper Ferd nye muligheter».

  • NAV-direktør Hans Christian Holte: Hvordan skal han få flere i jobb?

'Mangfold i praksis'

  • Jon Rogstad, arbeidslivsforsker ved OsloMet

  • Loveleen Brenna, grunder og daglig leder Seema

  • Kari Østerud, Senter for Seniorpolitikk

  • Truls Nordby Johansen, bemanningsselskapet «Gammel nok»

  • Asle Hermansen, «Skole på byggeplass»

Saken fortsetter under annonsen
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('js-dfp-tag-dagensperspektiv_no_article_5'); });

'Arbeidspolitiske utfordringer'

  • Nestleder i Høyreog leder av Stortingets arbeids- og sosialkomité: Henrik Aasheim

  • Fraksjonsleder i Arbeiderpartiet og nestleder i Stortitingets arbeids- og sosialkomité: Tuva Moflag

  • Administrerende direktør i NHO Service og Handel: Anne-Cecilie Kaltenborn

'Min historie'

  • Veidekke-direktør Lars Erik Lund:Om å slite med helsa – den psykiske.

  • Tom Tvedt fra Norsk forbund for utviklingshemmede og Lotte Tvedt fra Regjeringsadvokaten.

Klikk her for påmelding!

Powered by Labrador CMS