Arbeidsliv

­Nordmenn mer skeptiske til borgerlønn

I perioden 2003-2016 har innvandringen i Norge økt, og forskerne tror dette også har medført en større skepsis til borgerlønn.

Publisert Sist oppdatert

Fra 2003 til 2021 har nordmenn gått fra å være positive til borgerlønn til å bli skeptiske, viser forskning.

Ann-Helén Bay og Axel West Pedersen undersøkte allerede i 2003 norske velgeres syn på borgerlønn og fant den gangen sterk støtte til ideen.

I en artikkel fra 2004 viser undersøkelsen at 66 prosent ga uttrykk for at dette var en svært eller ganske god idé. I 2021 gjentok forskerne spørsmålet og fant at den samlede oppslutningen hadde falt til 37 prosent.

– At mange støttet opp om forslaget om en grunninntekt til alle i 2003 kan skyldes at de i liten grad hadde tenkt igjennom de praktiske sider ved borgerlønnordningen, og at det de ga støtte til egentlig var den universelle velferdsstaten. Det er generelt stor oppslutning om den velferdsstaten vi har i Norge, sier Pedersen i en artikkel på OsloMet.

Innvandring skaper skepsis

I en nylig publisert artikkel i Tidsskrift for Velferdsforskning (idunn.no) studerer Ann-Helén og Tale Hellevik norske holdninger til blant annet borgerlønn.

Støtten til borgerlønnideen er større i land som Finland, Island og Tyskland.

I studien fra 2003 fant Bay og Pedersen at syn på borgerlønn var påvirket av syn på innvandring.

– Innvandringsskeptikere var mer skeptiske til ordningen, og mange trakk sin støtte til ideen når de ble gjort oppmerksom på at den også ville komme innvandrere til gode, sier Bay.

Undersøkelsen til Bay og Hellevik viser at det er små forskjeller mellom høyresidens og venstresidens velgere i synet på borgerlønn.

– Dette kan blant annet henge sammen med at partiene i liten grad bruker venstre-høyre-aksen for å formidle sin inntektssikringspolitikk til velgerne, sier Hellevik.

Bryter med arbeidslinjen

I perioden 2003-2016 har også innvandringen i Norge økt, og kanskje har dette også medført en større skepsis til borgerlønn.

– Det har i perioder vært en politisk debatt om forholdet mellom innvandring og velferdsstat. Dette kan ha bidratt til å øke skepsisen, sier Bay.

Forskerne mener dessuten at borgerlønn bryter med det man kaller arbeidslinjen i velferdspolitikken. Det vil si idealet om at mottakere av trygdeytelser skal delta i aktiviteter for å komme i inntektsgivende arbeid.

– En borgerlønn oppfattes antageligvis som et brudd på de prinsippene som arbeidslinjen bygger på, sier Bay.

– Gitt at borgerlønn blant annet skal erstatte andre sosiale ytelser er det ikke urimelig å tenke at mange norske velgere vil være skeptiske og frykte at dette kan resultere i dårligere ordninger enn det vi har i dag for personer som ikke kan arbeide, sier Hellevik.

Powered by Labrador CMS