Arbeidsliv

Island har OECDs nest høyeste lønnsnivå, kun slått av Sveits. Men hvis man skal spå 10 år fram i tid, er det Island som vil ha høyest gjennomsnittslønn i 2031, ifølge et engelsk/amerikansk finansselskap som har beregnet lønnsnivået i alle OECD-land.

Norske arbeidstakere på sjetteplass på global lønnsstatistikk

Sveitsere tjener mest. Norge kommer på sjetteplass – bak både Island (2) og Danmark (5).

Publisert Sist oppdatert

Det britisk-amerikanske finansselskapet Tipalti har beregnet gjennomsnittslønnen til lønnsmottakere i 34 OECD-land, som hovedsakelig består av rike land i Europa og Nord-Amerika.

Tipalti ønsket svar på to spørsmål: Hvilke OECD-land betaler sine medarbeidere høyest lønn? Og hvor i verden stiger lønningene raskest?

Høyest lønn

Sveits har den høyeste gjennomsnittslønnen i verden på $91.852 i året − 89.767 sveitsiske franc, eller ca. 907.000 norske penger.

Lønnsnivået gjenspeiler at Sveits er et notorisk dyrt sted å bo, der du er avhengig av en lønn som matcher kostnadsnivået. Sveits har som kjent også i årevis vært et internasjonalt bankknutepunkt som tiltrekker seg investeringer fra hele verden påpeker økonomene i Tipalti.

Mer overraskende er det kanskje at denne rangeringen har Island som landet med den nest høyeste gjennomsnittslønnen i verden med $81.844 per år − 11.705.368 islandske kroner, eller ca. 821.000 norske kroner.

Island er nok et eksempel på et land med høye levekostnader kombinert med svært høy levestandard og like høye lønninger.

USA har den tredje høyeste gjennomsnittslønnen i verden med $74.738 (NOK 738.000), som er drøyt $5.500 høyere enn fjerdeplassen Luxembourg, som dermed har en snittlønn på rundt NOK 684.00.

Så følger Danmark. Der tjener arbeidstakerne i gjennomsnitt 462.000 danske kroner per år. Det utgjør en lønn i norske kroner på pene 638.000.

Norske lønnsmottakere håver altså inn sjette mest i OECD hvis vi skal tro finansfolket i Tipalti. I snitt tjener vi 624.840 i året her til lands. Tipaltis beregninger er ikke så veldig langt unna SSB sin «fasit» for gjennomsnittslønn i Norge. Den ligger på 609.480 i 2021.

 

Lønnen i Latvia vokser raskest

Latvia har hatt den høyeste lønnsveksten i OECD de siste 10 årene, viser oversikten fra økonomene i Tipalti.

I Latvia er gjennomsnittslønnen mer enn doblet de siste 10 årene, med lønnsøkning på 103,88 % fra 2011. Denne enorme økningen i inntektene gjør at stadig flere får vedre levestandard i landet, da det fortsatt er relativt lave levekostnader der.

Og det er tydelig at det er i Baltikum det skjer om dagen.

Litauen hadde den nest høyeste økningen i årlig inntekt det siste tiåret, med en vekst på 95,46 %, mens Estland inntar tredjeplassen på vekstrangeringen – her har lønningene vokst med

88,45 % det siste tiåret.

Hvis den baltiske lønnsveksten fortsetter inn i det neste tiåret, kan disse tre landene bli et svært attraktivt alternativ for folk fra andre deler av verden å søke seg til.

Island vil toppe statistikken i 2031

Ved lønnsoppgjøret hvert år i Norge, blir det gjerne debatt om den kraftige norske lønnsveksten. Vel, vi ligger nok et stykke bak Baltikum i så måte. På rangeringen blant OECD-landene har Norge hatt den 11. høyeste lønnsveksten de siste 10 årene. Her til lands har lønnsveksten vært på 35,61 prosent, ifølge Tipalti.

Hvis man skal spå 10 år fram i tid, er det etter Tipaltis beregninger Island som vil ha høyest gjennomsnittslønn i 2031, etterfulgt av USA og Sveits. Neste på lista er Luxembourg, mens Norge spås å ha det femte høyeste lønnsnivået i OECD-området i 2031.

Powered by Labrador CMS