Arbeidsliv

Over 100.000 ledige stillinger i Norge – høyeste nivå som er målt

–Tallet på ledige stillinger var rekordhøye i hele 2021. Dette kvartalet ser vi en ytterligere økning og tallet på ledige stillinger er nå over 100.000, det høyeste på over 10 år, sier Tonje Køber i SSB.

Publisert Sist oppdatert

I 1. kvartal 2022 var det over 100.000 ledige stillinger. Dette er det høyeste som er målt i statistikkens historie. Samtidig er arbeidsledigheten på det laveste nivået siden 2009.

Tallet på ledige stillinger gikk opp med 7000 fra 4. kvartal 2021 til 1. kvartal 2022. Det tilsvarer en oppgang på 7,3 prosent.

I fjor steg etterspørselen etter arbeidskraft mer enn vanlig i bygge- og anleggsbransjen gjennom året, fra et normalnivå i 1. kvartal med 5600 ledige stillinger. Samtidig var tallet på ikke-bosatte lavere enn vanlig, viser tall fra arbeidsforhold og lønn.

I 1. kvartal i år var det 9300 ledige stillinger i næringen, så økningen fortsett.

– Vi ser at flere pendler til Norge for å jobbe. Bare i bygge- og anleggsbransjen er det en økning på 7,2 prosent dette kvartalet, men nivået er ikke tilbake på same nivå som før korona, sier Tonje Køber, seksjonssjef for arbeidsmarked og lønn.

Prosentdelen av ledige stillinger var på 3,3 i 1. kvartal. Dette tilsvarer en økning på 6,5 prosent. Også dette er det høyeste målt i denne statistikken.

Laveste arbeidsledighet siden 2009

Tall fra Arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) viser at arbeidsledigheten har falt til 3,1 prosent dette kvartalet, det laveste nivået som er målt siden 2009.

Nedstengingen som følge av koronapandemien gjorde at arbeidsledigheten ble større, mens prosentandelen ledige stillinger var lavere enn normalt.

I periodene hvor tiltak vart opphevet har prosentdelen ledige stillinger vært høy og arbeidsledigheten gått ned.

I løpet av årets første kvartal ble alle restriksjoner i forbindelse med koronapandemien opphevet, noe som medførte høy aktivitet på arbeidsmarkedet.

Økning i prosentdelen ledige stillinger, nedgang i både arbeidsledighet og den skjulte arbeidsledigheten tyder på at aktiviteten i arbeidsmarkedet er høg.

– Arbeidsledigheten er lav, og etterspørselen etter arbeidskraft er høy. Siden det fremdeles er så mange ledige stillinger kan det tyde på at det er et misforhold mellom etterspørsel og tilbud av arbeidskraft, sier Køber.

Powered by Labrador CMS