Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Over 60 prosent av oss har lavere lønn enn gjennomsnittet

Det er fordi noen få lønnstakere med veldig høy lønn drar gjennomsnittet opp.

Publisert Sist oppdatert

Det kan være fristende å se på gjennomsnittslønn når en lurer på hva som er vanlig å tjene. Men det er nesten ingen som har en lønn som ligger akkurat på gjennomsnittet. I tillegg har over 60 prosent av lønnstakere lavere lønn enn gjennomsnittet.

Gjennomsnittslønnen finner man ved å summere alle lønnstakeres lønn, og dele på antall lønnstakere.

Gjennomsnittlig månedslønn per heltidsekvivalent i 2021 var 50.790 kroner. Ganget med 12 gir det en årslønn på omtrent 610.000 kroner, skriver SSB.

Mange vil oppleve at gjennomsnittet virker høyt. Det samme gjelder når vi ser på gjennomsnittslønnen innenfor hvert enkelt yrke.

Derfor kan det være lite hensiktsmessig å sammenligne gjennomsnittslønnen med enkeltpersoners lønn. I stedet kan det være lurt å se på flere statistiske mål for å få et bedre bilde av lønnsnivået - både generelt og innenfor gitte yrker.

Denne metoden gir et bedre bilde

Medianlønn er et mål flere ofte kjenner seg igjen i. Medianlønnen påvirkes ikke på samme måte av de veldig høye lønningene i den ene enden av fordelingen, og er derfor typisk lavere enn gjennomsnittslønnen.

Når man fordeler alle lønningene fra lavest til høyest, er medianen verdien akkurat på midten. Halvparten av lønningene er på den ene siden av medianen, og den andre halvparten på andre siden.

I 2021 var median månedslønn 45.830 kroner per heltidsekvivalent. Det er nesten 5000 kroner lavere enn gjennomsnittslønnen. Ganget med 12 gir det en årslønn på omtrent 550.000 kroner.

Jo flere som har veldig høye lønninger sammenlignet med «normalen» i et gitt yrke, desto mer vil gjennomsnittet avvike fra medianen.

For å få et enda mer detaljert bilde av lønnsnivået innenfor et yrke kan man også se på øvre og nedre kvartil.

Nedre og øvre kvartil betyr at 25 prosent av lønningene er lavere enn nedre kvartil, og tilsvarende at 25 prosent av lønningene er høyere enn øvre kvartil. Mellom disse kvartilene finner vi altså halvparten av alle lønningene.

Lønn påvirkes naturligvis også av mer enn bare hvilket yrke du har. Faktorer som hvor gammel du er, hvor lang erfaring du har, hvor mye du jobber og selvfølgelig utdanningsnivå, næring og sektor spiller alle en rolle.

Powered by Labrador CMS