Arbeidsliv

Pass på dette hvis du blir tilbudt «drømmejobben»

– Falske stillinger og falske jobbsøkere er i ferd med å bli noe alle som søker jobb og alle arbeidsgivere må være klar over.

Publisert Sist oppdatert

Både jobbsøkere og arbeidsgivere bør være oppmerksom på en ny sofistikert svindel, advarer IT-sikkerhetskonsernet KnowBe4.

Det er for tiden rekordlav arbeidsledighet og arbeidstakers marked. Dette utnyttes også av kriminelle, som forsøker å svindle jobbsøkere.

– Falske stillinger og falske jobbsøkere er i ferd med å bli noe alle som søker jobb og alle arbeidsgivere må være klar over.

– Selv om du søker jobb gjennom vanlige kanaler, er det en økt risiko for at du kommer i kontakt med en falsk arbeidsgiver, sier sikkerhetsekspert Jelle Wieringa i IT-sikkerhetskonsernet KnowBe4.

I USA har FBI sendt ut flere advarsler om rekrutteringssvindel, og i Norge har Sør-øst-politidistrikt tidligere advart mot bedrageri med jobbannonser.

Tilbyr stillingen over e-post

Falske arbeidsgivere hevder ofte at de representerer kjente selskaper og har falske nettsider som ligner sidene til selskapene de utgir seg for.

– En vanlig svindel går ut på at svindleren prøver å få jobbsøkere til å betale et forskuddsgebyr. De utlyser en stilling som er drømmejobben for mange. De tilbyr stillingen over e-post eller chat, eller gjennomfører kun et kort intervju, der de lar søkeren snakke mest mulig.

– Svindlerne tilbyr søkeren jobben, men sier at de må gjennomføre en bakgrunnssjekk, som søkeren må betale for, men som han vil få refudert for etterpå, forklarer Wieringa.

Skadevare gjennom «spørreskjema»

I løpet av de siste årene har falske arbeidsgivere også begynt å prøve å lure jobbsøkere til å installere skadevare, som de lurer folk til å trykke på ved at de for eksempel utgir det for å være et spørreskjema.

– Ved begge fremgangsmåtene er målet å få tilgang til og stjele personlig identifiserbar informasjon, passord, kredittkortinformasjon og annet som skal til for å stjele offerets penger eller identitet.

– I andre tilfeller er svindelen mer målrettet, der det er arbeidsgiveren til den som lures til å søke jobb som er målet. Ved bruk av skadevare prøver svindlerne da å få tilgang til nettverket til jobbsøkerens nåværende arbeidsgiver, forklarer Wieringa.

Dette bør du passe på

For å bli best mulig rustet til å kunne oppdage falske jobber eller falske jobbsøkere, er nøkkelen økt bevissthet.

– For det første er det viktig å være klar over at dette i økende grad skjer. Jobbsøkere bør lete opp stillingsannonsen under «ledige stillinger» på selskapers nettside. Ikke trykk på lenker fra «rekrutterere», men søk opp nettsider selv.

– Hvis du bruker en kjent nettside med jobbutlysninger, for eksempel Finn.no, så følg deres råd for å unngå svindel. Husk også at seriøse arbeidsgivere som lyser ut ekte jobber, ikke ber deg om penger, sier sikkerhetseksperten.

– Hvis en rekrutterer sier at stillingen ikke er gjort offentlig kjent enda, så sjekk med selskapet han hevder å jobbe for at stillingen er reell.

– Du bør aldri oppgi personlig identifiserbar informasjon i en jobbsøknad før du har fått bekreftet at personen du er i kontakt med tilbyr en ekte jobb i et ekte selskap, og har myndighet til å gjøre det, råder Wieringa.

Powered by Labrador CMS