Arbeidsliv

Når nordmenn skal skrive en e-post, er det få av oss som går rundt grøten.

Sender du frekke e-poster uten å vite det?

­Starter du e-posten med «Hei! «fornavn» for så å gå rett på sak, kan du være skikkelig ute å kjøre, mener språkforsker.

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse. På e-post kan vi faktisk fremstå som uhøflige uten at vi selv er klar over det.

Forsker ved Institutt for fagspråk og interkulturell kommunikasjon på Norges Handelshøyskole Kristin Rygg ønsket å studere e-postkommunikasjonen i mer detalj. Hun har undersøkt over 900 e-poster fra 14 personer i administrasjonsstillinger.

– Bare det at vi bruker hei og fornavn er veldig uformelt. Sender vi en e-post til en ukjent engelsk mottaker med «Hi, Jack» er vi allerede veldig ute å kjøre, sier Kristin Rygg til Forskning.no.

Når nordmenn skal skrive en e-post, er det få av oss som går rundt grøten.

– E-postene som jeg har undersøkt, går stort sett rett på sak. Dette er ikke vanlig andre steder. På engelsk vil en starte en e-post med «hope this e-mail finds you well» eller noe om været, for eksempel. Det er ikke normalt å gå rett på sak, og dette gjelder i mange språk.

Mange kan nok kjenne seg igjen i at de starter sine e-poster med «Hei *navn*». Skal den til en internasjonal mottaker, kan du bomme ordentlig.

– Folk velger det de selv mener er høfligst og aner egentlig ikke hvordan det blir tolket av mottakeren, sier Kristin Rygg.

Powered by Labrador CMS