Partileder Erna Solberg i Høyre mener prosessen med å få flyktninger fra Ukraina ut i arbeid blir mer effektiv hvis det åpnes for midlertidig arbeidstillatelse. 

Foto
Ole Berg-Rusten / NTB
 
 

Solberg vil ha et «hurtigspor» for å få ukrainere ut i arbeid

Publisert: 14. mars 2022 kl 08.31
Oppdatert: 14. mars 2022 kl 08.31

– Vi er for få mennesker til alle jobbene som et kreativt og nyskapende næringsliv skaper. Det er et luksusproblem, men også en mulighet, nå som vi kan vente oss tusenvis av flyktninger fra Ukraina, sa Solberg i sin tale til Høyres landsstyre søndag.

Kritiserer regjeringen

Høyre-lederen viser til tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som indikerer at Norge vil mangle 90.000 fagarbeidere i 2035, og sier at bedrifter hun har pratet med, har problemer med å få tak i arbeidskraft.

Samtidig peker hun på at til tross for at over en halv million stillinger ble utlyst i fjor, var det likevel 64.000 personer som gikk arbeidsledige inn i mars.

– Arbeidsgivere må akseptere at det ikke bare er nyutdannede 20-åringer som banker på døren, men de må også legge til rette for at voksne kan få utdanning mens de står i jobb, sier hun.

Solberg mener at dagens regjering gjør det vanskelig for bedrifter å være fleksible, og viser til at regjeringen har varslet innstramminger i bruk av innleid arbeidskraft.

Midlertidig arbeidstillatelse

Saken fortsetter under annonsen

Når flyktninger fra Ukraina nå kommer til Norge, tar Høyre til orde for et «hurtigspor» ut i arbeidslivet, fremfor et ordinært introduksjonsprogram.

Det innebærer å sikre rask tilgang til midlertidig arbeidstillatelse og mulighet for å ta utdanningsmoduler, slik at kompetanse fra hjemlandet blir relevant i Norge.

I tillegg vil de sikre rask bosetting i en kommune, norskkurs, frivillige til å ta dem godt imot og psykisk helsehjelp.

Også Frp-leder Sylvi Listhaug sa til sitt landsstyremøte lørdag at Norge må sørge for at ukrainske flyktninger får arbeidstillatelse fra den dagen de ankommer.

Persen: Vil sørge for å kvalifisere flere

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) sier hun kan berolige Solberg om at ukrainske flyktninger som nå får midlertidig kollektiv beskyttelse, kan starte å jobbe fra det tidspunktet de gis oppholdstillatelse.

– Vi vil sørge for å kvalifisere flere til det norske arbeidslivet. De som har gode forutsetninger for å komme i jobb, vil få et kortere program og kan få rask bistand gjennom hurtigsporet i introduksjonsprogrammet, skriver Persen i en kommentar til NTB.

Saken fortsetter under annonsen

Hurtigsporet er tilpasset flyktninger med utdanning på videregående nivå fra før, og det er grunn til å anta at mange ukrainske flyktninger vil kunne ta dette i bruk, ifølge statsråden.

Persen sier videre at ukrainere som får jobb, skal få sine rettigheter ivaretatt – og at arbeidet for faste og hele stillinger er noe som gagner hele samfunnet.