Arbeidsliv

Statlige arbeidsgivere kan få lønnstilskudd for å ansette folk utenfor arbeidslivet

Publisert Sist oppdatert

Fra 1. juli kan statlige virksomheter inngå avtaler om ansettelse med lønnstilskudd i inntil to år, uten at stillingen må utlyses. Dette skal legge bedre til rette for bruk av lønnstilskudd i staten.

Lønnstilskudd er et verktøy for å få personer som står utenfor arbeidslivet, inn i arbeid. Utlysningsplikten som gjeld for ledige stillinger i staten kan være et hinder for å bruke lønnstilskudd.

Regjeringen har derfor fastsatt et unntak fra hovedregelen om at ledige stillinger i staten skal kunngjøres offentlig, slik at statlige virksomheter kan inngå avtaler om ansettelser med lønnstilskudd, uten utlysning.

– Norge mangler arbeidskraft. Samtidig står mange som kan og vil jobbe utenfor arbeidslivet. Jeg håper dette vil gjøre det enklere for statlige virksomheter ta i bruk kompetansen og arbeidskraften til disse personene. Det kan gi flere muligheten til å komme seg i jobb, slik at de kan bygge opp arbeidserfaring og kompetanse, seier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Nedsatt funksjonsevne

Unntaket fra utlysningskravet gjelder ved mellombels ansettelser med lønnstilskudd i inntil to år, der det blir ansatt personer med nedsatt funksjonsevne eller som har stått utenfor arbeid, utdanning eller opplæring. Unntaket er fastsatt i forskriften til statsansattloven.

– Å ha en jobb å gå til er utrolig viktig for den enkelte. Det handler om å kunne bidra i samfunnet, få et sosialt nettverk og få brukt kompetansen og arbeidskraften si. Jeg håper denne endringa vil bidra til mer mangfold i statlige virksomheter, seier Gjelsvik.

Om bruk av lønnstilskudd
Mellombels lønnstilskudd kan tildeles arbeidsgivere som ansetter personer som har utfordringer med å komme inn på arbeidsmarkedet på ordinære lønns- og arbeidsvilkår. Det kan være arbeidssøkere som trenger tilrettelegging, og som kan ha vansker med å nå opp som best kvalifisert i en ordinær rekrutteringsprosess. Det er Nav som avgjør hvem som kan bli ansatt med lønnstilskudd, og avtalene kommer ofte i stand utenfor de ordinære rekrutteringsprosessene.
Powered by Labrador CMS