Arbeidsliv

Selv mange bransjer slet tungt under koronaen, ble det etablert flere nye småbedrifter også i koronaåret 2020.

Tallenes tale: Slik var koronaåret 2020 for norsk næringsliv

Hotell- og restaurantbransjen fikk det knallhardt under koronaen. Nå har SSB tallene som viser hvor hardt pandemien traff.

Publisert Sist oppdatert

21 prosent færre sysselsatte og 24 prosent svikt i omsetningen er fasit for hotell og restaurantbransjen i 2020.

Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Onsdag publiserte SSB statistikk som viser ulike norske næringers økonomiske utvikling. Og tallenes tale er krystallklar:

Overnatting og servering, transport og lager, samt forretningsmessig tjenesteyting er de tre bransjene der koronaen har gjort størst innhogg i både sysselsetting og omsetting.

De bransjene som har klart seg best rent omsetningsmessig er bergverksdrift og utvinning, omsetting av eiendom, varehandel og vann- og avløps- og renovasjonsbransjen.

 

Vekst av små bedrifter

Det finnes flere «lyspunkt» i SSBs tallgrunnlag. Blant annet viser det seg at antall småbedrifter fortsetter å øke her i landet. Til tross for koronapandemien ble det registrert 2,2 prosent flere små foretak i 2020 sammenlignet med året før.

«Året 2020 var preget av et nedstengt samfunn som følge av koronapandemien. Mange butikker måtte stenge av hensyn til smittevern og det var frykt for massekonkurser. Til tross for dette økte antallet små foretak med 2,2 prosent mot fjoråret», skriver SSB. Analysebyrået kan også melde om færre konkurser i 2020, sammenlignet med året før.

Flere økonomer spådde at koronatiltakene ville medføre flere fusjoner, men ifølge konkurransetilsynet har det vært færre fusjoner enn ventet i 2020, heter det fra Statisk sentralbyrå.

 
Powered by Labrador CMS