Arbeidsliv

Myten om at man selv skal bli neste mobbeoffer dersom man sier fra når en kollega blir mobbet, viser det seg at ikke stemmer.

Unngå å selv bli mobbet ved å si ifra når kollegaen blir det

Risikoen for selv å bli mobbet øker med mer enn tre ganger dersom en ikke griper inn når andre på arbeidsplassen blir mobbet, viser en ny studie.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Morten Birkeland Nielsen, professor ved Universitetet i Bergen og Michael Rosander, adjunkt ved Linköpings universitet har nylig publisert en ny studie om mobbing.

Myten om at man selv skal bli neste mobbeoffer dersom man sier fra når en kollega blir mobbet, viser det seg at ikke stemmer.

Et representativt utvalg av den svenske befolkningen på arbeidsplasser med minst 10 ansatte, svarte på undersøkelser fra Statistiska centralbyrån, skriver Forskning.no som først omtalte saken.

I den første undersøkelsen som ble avsluttet i 2017, skulle de svare på om de hadde observert mobbing det siste halvåret, og om de hadde forsøkt å gripe inn eller ikke.

Ved oppfølgingen av undersøkelsen i 2019, svarte de på om de selv var blitt utsatt for mobbing. Det viste seg da at de som ikke gjorde noe, hadde mer enn tre ganger så høy risiko for å bli mobbet selv.

– Det er første gang konsekvensene av å gripe inn mot mobbing utredes, sa Rosander til Forskning.se.

Må gripe inn

Forskerne sier at funnene påpeker viktigheten av å gripe inn når en er vitne til mobbing, både for offeret og for en selv, og at dette kan bidra til tryggere arbeidsplasser.

– Vi har tatt de første stegene, men håper at videre forskning vil gjøre oss enda klokere.

– Vi ønsker blant annet å vite hvordan situasjonen påvirkes av ulike måter å handle på når er ser mobbing, eller av statusen til den som mobber eller den som griper inn, for eksempel hvis det er sjefen din som mobber, sa Rosander.

Powered by Labrador CMS