Arbeidsliv

Varsling: 36 klager på gjengjeldelse – ikke konstatert brudd

Siden 1. juli 2021 har Diskrimineringsnemnda fått inn 36 klager om påstått gjengjeldelse etter varsling i arbeidslivet. Så langt har ingen av de behandlede klagene fått medhold.

Publisert Sist oppdatert

Etter arbeidsmiljølovens § 2 A-4 kan tvister om brudd på forbudet mot gjengjeldelse etter varsling bringes inn for Diskrimineringsnemnda i Bergen. Nemnda har hatt denne myndigheten siden 1. juli i fjor. Alternativet er å bringe saken inn for regulære domstoler.

Dagens Perspektiv tok kontakt for å få vite hvor mange som har levert inn klager om såkalt gjengjeldelse, etter at de har varslet om det de mener er kritikkverdige forhold.

Halvparten ikke ferdigbehandlet

Siden starten av juli i fjor, og fram til midten av september, var det blitt registrert totalt 36 klager. 17 av dem, omtrent halvparten, er ferdigbehandlet.

Seks av dem er blitt «materielt vurdert og enten henlagt eller blitt avvist med nemndavgjørelse hvor det ikke ble konstatert brudd», opplyser direktør Ashan Nishantha i Diskrimineringsnemnda.

Andre klager er blitt avvist eller avsluttet uten avgjørelse.

Førstnevnte skyldes at de prosessuelle vilkårene for å behandle saken ikke var oppfylt, og sistnevnte at klageren ikke har gitt nødvendige opplysninger for å kunne vurdere saken, eller har valgt å hoppe av under klageprosessen, sier Nishantha.

– For tynt tallgrunnlag

Direktøren mener at det kan være forskjell på hva den enkelte oppfatter som gjengjeldelse etter varsling og det som vurderes som gjengjeldelse i lovens forstand.

På spørsmål om hva det kan skyldes at det så langt ikke er konstatert brudd i noen av sakene som er materielt behandlet, svarer han at «nemnda foretar en konkret rettslig vurdering i den enkelte sak og har ikke funnet brudd i noen av de seks nevnte sakene. Utover dette er tallgrunnlaget altfor tynt for å gjøre seg opp noen mening», svarer direktøren i Diskrimineringsnemnda.

Powered by Labrador CMS