Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum besøkte verftet Kimek en solfylt dag i juli som del av sin valgkampturné i før valget i høst. Det er mørkere skyer på himmelen når han tirsdag tar turen nord som finansminister. 

Foto
Berit Roald / NTB
 
 

 

Verftsindustrien i Finnmark venter oppsigelser som følge av sanksjoner

Publisert: 8. mars 2022 kl 08.55
Oppdatert: 8. mars 2022 kl 08.55

– Vi står hundre prosent bak sanksjonene mot Russland, men når det rammer både kunder, banker og leverandører, så vil det lamme oss, sier Rainer Ingebrigtsen, klubbleder for Fellesforbundets medlemmer på Kimek, til Fri Fagbevegelse.

Verftet i Kirkenes har mellom 70 og 80 prosent av sin inntekt fra vedlikehold og opprustning av russiske båter. Ingebrigtsen etterlyser en hjelpepakke lik den som næringslivet fikk i forbindelse med koronapandemien.

– Vi har aldri hatt problemer med at russiske kunder betaler for seg, men med sanksjoner mot russiske banker, vil vi ikke få betalt. Da kan vi heller ikke ta på oss jobber, understreker klubblederen.

Ordfører Lena Norum Bergeng i Sør-Varanger mener kommunen kan miste minst 200 arbeidsplasser og 35 millioner kroner i skatteinntekter årlig på grunn av sanksjonene.

Hun forventer at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), som tirsdag besøker Kirkenes, tar med seg en «pakke til omstilling».

– Hvis ikke er det mørkt og svart for mange bedrifter her, sier hun.

LO i Troms, Finnmark og Svalbard tror ringvirkningene av sanksjonene kommer til å vare i lang tid og frykter folk reiser fra Sør-Varanger dersom de blir permittert.

Saken fortsetter under annonsen