Arbeidsliv

Dersom man ikke har 'en ledende eller særlig uavhengig stilling', har man krav på minst 40 % overtidsbetaling.

Arbeidsmiljølovens regler om overtidsgodtgjørelse er ufravikelige

Kan overtid avspaseres og ikke utbetales? Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg er med på å starte opp en bedrift, der det vil være behov for at de ansatte jobber overtid fra tid til annen, avhengig av hvilke prosjekter vi har inne. Vi jobber nå med å utarbeide arbeidskontrakter, og jeg lurer på om vi kan avtale at opparbeidet overtid skal avspaseres istedenfor å utbetales?

Svar: I forbindelse med oppstarten av bedriften er det for det første viktig å merke seg at arbeidsmiljøloven § 14-6 stiller minimumskrav til innholdet i arbeidsavtalen. Det anbefales at dere ser nærmere på denne bestemmelsen, for å sikre at dere har overholdt alle krav.

Bestemmelsen oppstiller imidlertid ikke krav om at overtid skal reguleres i arbeidsavtalen. Partene kan likevel ikke avtale seg bort fra reglene om arbeidstid i aml. kapittel 10. Dette er fordi arbeidsmiljølovens regler om overtidsgodtgjørelse er ufravikelige.

Selv om det avtales avspasering, må arbeidstakeren fortsatt motta overtidstillegget på minst 40% av lønnen

Arbeidstakere som utfører overtidsarbeid har rett til et tillegg på minst 40% av den ordinære lønnen per overtidsarbeidet time, ved mindre de har en ledende eller særlig uavhengig stilling. Dette følger av arbeidsmiljøloven § 10-6 ellevte ledd.

Det er likevel mulig for arbeidsgiver og arbeidstaker å avtale at overtidstimene helt eller delvis skal avspaseres på et avtalt tidspunkt, jf. arbeidsmiljøloven § 10-6 tolvte ledd. En slik avtale må imidlertid være skriftlig. Det er viktig å merke seg at selv om det avtales avspasering, må arbeidstakeren fortsatt motta overtidstillegget på minst 40% av lønnen.

Powered by Labrador CMS