Arbeidsliv

Lars Grøvik, president i Tekna.

Kompetansekrise, mener Tekna: – Regjeringen må på banen

– Regjeringen må begynne å ta rekrutteringsproblemene til teknologi- og realfag på alvor, sier president Lars Olav Grøvik i Tekna.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge NHOs kompetansebarometer har 44 prosent av bedriftene som har deltatt i undersøkelen et udekket behov innen ingeniør- og tekniske fag. 22 prosent oppgir at de har et stort udekket behov. Like mange bedrifter oppgir at de har et udekket behov innen IKT-kompetanse.

President i Tekna, Lars Olav Grøvik, uttaler i en pressemelding at disse tallet bekrefter det de har visst lenge:

– Mangelen på kompetanse innen særlig teknologi- og ingeniørfag er et stort problem for norsk arbeidsliv. Bedriftene får ikke tak i folkene de trenger til å gjøre jobbene.

Grøvik mener at politikserne nå må på banen:

– Politikerne må nå begynne å ta dette problemet på største alvor og satse langsiktig for å øke rekrutteringen til de fagområdene der arbeidslivet skriker etter kompetanse, sier han.

Teknas egen kompetanseundersøkelse blant kommunene fra høsten 2022 viste at 55 prosent av kommunene hadde opplevd å ikke få besatt stillinger som krever høyere utdanning innen teknologi- eller realfag.

Over 50 prosent av bedriftene i NHOs undersøkelse svarer at de har behov for informasjons- og datateknologi, i tillegg til ordinær ingeniør kompetanse, som følge av den grønne omstillingen de skal gjennom de neste sju til ti årene.

Tekna etterlyser satsing på flere områder, herunder en tydelig satsing på teknologi- og realfag gjennom hele skole- og utdanningsløpet, flere vitenskapelig ansatte ved de høyere utdanningsinstitusjonene, bedre rammevilkår for ingeniør- og teknologiutdanningene, samt master- og doktorgrader som kan bidra inn i mobiliseringen av økt kompetanse innen IT-sikkerhet.

Sammen med NITO, Abelia, IKT-Norge, Fellesforbundet og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering er Tekna en del av den nye realfagsatsingen, «STEM for fremtiden». (STEM viser til den engelske forkortelsen for teknologi og realfag: Science, Technology, Engineering and Mathematics) Målet deres er å få politikerne med på en langsiktig, nasjonal satsing for å øke rekrutteringen til teknologi og realfagene på alle utdanningsnivåer.

Tekna organiserer over 99.000 medlemmer med mastergrad eller mer innenfor teknologi og naturvitenskap.

Powered by Labrador CMS