Arbeidsliv

Hva er egentlig definisjonen på et bemanningsbyrå? Juristene svarer.

Grensedragningen bemanningsforetak og produksjonsbedrift

Juristene forklarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg jobber innen HR i et selskap som til tider har leid inn en del arbeidskraft. Flere av virksomhetene vi pleier å leie inn fra, anser seg selv som produksjonsbedrifter. Vi er litt usikre på om dette er riktig, spesielt med tanke på de nylige innstrammingene i regelverket for innleie av arbeidskraft. Hvordan skal vi forholde oss til utleiebedriftenes egne klassifisering som en produksjonsbedrift?

Svar: Først og fremst vil vi påpeke at det er realiteten som bestemmer om en virksomhet klassifiseres som en produksjonsbedrift eller ikke – det er med andre ord ikke avgjørende hvordan virksomheten selv klassifiserer seg. Alle virksomheter som "har til formål å drive utleie" skal regnes som et bemanningsforetak, uavhengig av egen oppfatning, jf. arbeidsmiljøloven § 14-12.

Hvorvidt utleievirksomheten "har til formål å drive utleie" må vurderes konkret og helhetlig, og noen vurderingstemaer vil være av særlig betydning. For at en virksomhet som leier ut sine ansatte ikke skal regnes som et bemanningsforetak, må utleieaktiviteten skje innenfor de samme fagområder som utgjør utleierens hovedbeskjeftigelse, og samtidig ikke overstige 50% av de fast ansatte hos utleier, jf. arbeidsmiljøloven § 14-13.

Alle virksomheter som "har til formål å drive utleie" skal regnes som et bemanningsforetak

Dersom disse vilkårene er oppfylt, er periodevis utleie av egne ansatte i utgangspunktet ikke i veien for klassifisering som produksjonsbedrift. I enkelte tilfeller vil det imidlertid være nødvendig å gjøre en mer finmasket vurdering. Dersom virksomheten eksempelvis nokså fast leier ut opp mot 50% av den faste arbeidsstokken, er det en viss risiko for at virksomheten anses å ha til formål å drive utleie, og dermed klassifiseres som et bemanningsforetak, selv om utleien skjer innen virksomhetens hovedbeskjeftigelse.

Ved usikkerhet om utleievirksomheten faktisk er å anse som en produksjonsbedrift, burde dere derfor søke mest mulig informasjon og gjøre en konkret vurdering. Alternativt kan dere undersøke om selskapets behov kan dekkes inn gjennom andre innleiemuligheter. Adgangen til å leie inn arbeidstakere med spesialistkompetanse vil eksempelvis være større, selv om dette skjer fra bemanningsforetak. Et annet alternativ kan være å finne en annen leverandør som klart ikke har til formål å drive utleie.

Powered by Labrador CMS