Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto.

Har arbeidsgiver plikt til å registrere og ha oversikt over arbeidstid?

Juristene svarer.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har fått jobbtilbud hos en restaurant. Arbeidsgiver ønsker at vi avtaler gjennomsnittsberegning av arbeidstiden, fordi arbeidsmengden varierer mellom sesongene.

Jeg har også fått beskjed om at det ikke er ønskelig at jeg jobber overtid, men at jeg vil få overtidsbetalt dersom dette skulle skje.

Spør Juristene

Advokatene Mari Verling, Anette Plassen,
Jorja Gueye og Jan-Erik Sverre (H) ved Kvale
Advokatfirma svarer på spørsmål om arbeidsrett.
Tjenesten er gratis. E-post: red@dagensperspektiv.no

Jeg har tidligere dårlig erfaring med arbeidsgivers manglende utbetaling av overtidstillegg, og er litt bekymret for at jeg ikke vil klare å holde oversikt over når jeg eventuelt jobber overtid og skal ha betalt overtidstillegg. Finnes det noen sikkerhetsordninger her?

Svar: Arbeidsgiver plikter å føre skriftlig oversikt over hvor mye enhver arbeidstaker arbeider. Dette følger av arbeidsmiljøloven § 10-7. Etter bestemmelsen skal arbeidsgiver føre oversikt over all arbeidstid, som per definisjon er den tiden arbeidstaker står til disposisjon for arbeidsgiver.

Registreringen av arbeidstid skal gjøres fortløpende, og inneholde dato, start- og sluttidspunkt, pauser og om den ansatte har jobbet overtid. Ved avtale om gjennomsnittsberegning av arbeidstiden, vil ikke en lengre arbeidsdag nødvendigvis innebære overtidsarbeid for den ansatte med krav om overtidstillegg.

Ettersom det er arbeidsgiver som plikter å sørge for registrering av arbeidstiden, påligger det også arbeidsgiver å ha oversikt over eventuelt overtidsarbeid som har blitt utført gjennom hele gjennomsnittsberegningsperioden.

Arbeidsgiver står fritt til å bestemme hvordan registreringen av arbeidstid skal utføres. En vanlig form for skriftlig oversikt over arbeidstiden er timeregistrering. Arbeidstakerne registrer da selv timene de har arbeidet, enten ved manuell utfylling av et skjema eller elektronisk ved et adgangskort, stemplingssystem eller lignende.

Det viktigste er at arbeidstidsopplysningene føres på en slik måte at registreringen er egnet til å gi en fullverdig oversikt over utført arbeid fra den enkelte arbeidstaker. På den måten skal du som arbeidstaker også kunne føre kontroll med total arbeidstid i løpet av gjennomsnittsberegningsperioden.

Dersom dere har tillitsvalgte i bedriften, nevner vi at disse skal ha vært inkludert ved utarbeidelsen av rutinen for timeregistrering, og ha tilgang til oversikten over arbeidstiden. I så fall også forhøre deg med de tillitsvalgte om du skulle ha noen spørsmål eller ønsker bistand overfor din arbeidsgiver.

Powered by Labrador CMS