Arbeidsliv

Dersom bedriften du jobber i går konkurs, har du vanligvis krav på lønn fra lønnsgarantiordningen. Men det er ittno' som kjem ta sæ' sjøl - du må selv sørge for å kreve å få utbetalt pengene du har til gode.

Har bedriften gått konk? | Dette må du gjøre for å få dekket lønn gjennom lønnsgarantiordningen

Går bedriften du jobber i konkurs, skal du få dekket utestående lønn gjennom lønnsgarantiordningen. Men det går ikke automatisk.

Publisert Sist oppdatert

­Spørsmål: Jeg leste artikkelen om at arbeidstaker kan få dekket lønnsytelser selv om arbeidsgiver har gått konkurs. Ut fra det jeg leste, virker det som at jeg kan ha krav på å få dekket lønn og feriepenger gjennom lønnsgarantiordningen. Hvordan går jeg frem for å kreve inn disse pengene?

Svar: For at den ansatte skal få dekket krav på utestående lønn og feriepenger må skjema om lønnsgarantidekning fylles ut. Skjema om lønnsgarantidekning finnes på NAV sine hjemmesider. Skjema må deretter sendes til bostyrer. Informasjon om hvem som er bostyrer finnes på arbeidsgivers blad i Brønnøysundregistret. Tingretten har også plikt til å opplyse om hvem som er bostyrer.

Dersom en skal melde et krav til konkursboet er det viktig å være oppmerksom på frister, slik at en ikke mister rett til å få kravet dekket. Fristen for å melde kravet til bostyrer reguleres i konkursloven § 109. Bostyrer tar imot krav, herunder lønnskrav så lenge bobehandlingen er igangværende og dette kan variere veldig fra fristen til å melde fordringer som tingretten setter ved konkursåpningen i åpningskjennelsen. Informasjon om det er åpnet konkurs kan finnes på brønnøysundregistrenes hjemmesider.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS