Arbeidsliv

Til høyre sitter leder for Ressurs-senteret i Caritas, Anna Strøm Basiston, sammen med én av de ukrainske frivillige på senteret.

– I Ukraina hadde jeg en godt betalt jobb, så selvfølgelig ønsker jeg det samme her

Alle de tre ukrainerne forteller at de har forbedret kommunikasjonsferdighetene sine som resultat av å jobbe i Caritas. Her møter man nemlig på alle mulige slags språk.

Publisert Sist oppdatert

­Siden krigen i Ukraina startet har Caritas opprettet en egen avdeling for ukrainske flyktninger, hvor deltakerne får arbeidspraksis. En av dem er Anna, som har hatt praksis i kommunikasjonsavdelingen siden august i fjor.

– Det er noe jeg virkelig liker å holde på med. Jeg føler meg hjelpsom når jeg hjelper klienter med spørsmål knyttet til det norske systemet.

Hun ønsker å lære seg norsk flytende før hun begynner å lete etter en fast jobb.

– Køene for å delta på gode norskkurs er som oftest veldig lange. Det er mange flere søkere enn ledige plasser på norskkursene, sier hun.

En annen ukrainsk frivillig forteller at hun hjelper til med å svare ukrainske flyktninger som har rømt fra hjemlandet på epost og WhatsApp på morsmålet.

– Til vanlig jobber jeg på den ukrainske ambassaden, men som frivillig kan jeg hjelpe andre å forstå det norske systemet. Vi jobber mye med å oversette fra norsk til ukrainsk for flyktninger.

En annen ukrainsk frivillig som Dagens Perspektiv møter, bistår blant annet i arbeidet med en kommunikasjonsstrategi for Ressurssenteret. I hjemlandet jobbet hun som PR-direktør i et stort selskap.

– Jeg har hørt mange historier om ukrainske kvinner som kommer til Norge og opplever utfordringer og problemer, men at Caritas hjalp dem med å finne nye muligheter, sier hun.

Problemet hennes er at hun kun snakker engelsk i jobben som frivillig. Hun ønsker å lære norsk for å kunne søke seg til en relevant jobb.

– I Ukraina hadde jeg en godt betalt jobb, så selvfølgelig ønsker jeg det samme her. Jeg trenger flere plattformer hvor jeg kan bruke det norske språket.

Alle de tre ukrainerne forteller at de har forbedret kommunikasjonsferdighetene sine som resultat av å jobbe i Caritas. Her møter man nemlig på alle mulige slags språk.

Powered by Labrador CMS