Arbeidsliv

Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Innleieforbudet: 10.000 mennesker mister jobben, mener NHO

60 prosent av bedriftene i bemanningsbransjen må si opp ansatte som følge av innleieforbudet, viser en fersk medlemsundersøkelse fra NHO Service og Handel.

Publisert Sist oppdatert

Før nyttår vedtok Stortinget nye, strenge regler for innleie av arbeidskraft i Norge. Med noen unntak er det ikke lenger adgang for bedrifter å leie inn arbeidskraft fra bemanningsbyråer og vikarbyråer ved midlertidige behov. I bygg- og anleggsbransjen i og rundt Oslo strammes det enda mer inn: Her blir det helt forbudt med bemanningsbyråer.

Tidligere har flere bemanningsbyråer, særlig i byggebransjen gått ut og sagt at de må si opp folk som følge av de nye reglene.

Ferske tall viser at svært mange i bemanningsbransjen – hele 60 prosent av NHO Service og Handels medlemsbedrifter − ikke ser annen mulighet enn å si opp ansatte.

En inngangsport som stenger

60 prosent av de spurte i en medlemsundersøkelse som NHO Service og Handels har gjennomført oppgir at de må si opp ansatte som følge av innleieforbudet.

I snitt oppgir bedriftene at de må si opp 61 ansatte. Ifølge NHO Service og Handel betyr dette at hele 10.000 mennesker går en usikker tid i møte.

− Dette er alvorlig. Mange av dem som mister jobben nå, får ikke automatisk en ny jobb. De går fra å ha en fast arbeidsplass med kollegaer og trygge rammer, til å stå på bar bakke. Dette skjer i en urolig tid som er krevende for folk fra før, uttaler Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Kaltenborn deltar på Arbeids- og velferdskonferansen til Dagens Perspektiv torsdag 16. februar, og også her er bemanningsbransjens situasjon og rolle i samfunnet et av temaene.

− Mange mennesker som ellers ikke hadde fått en sjanse i arbeidslivet, har hatt bemanningsbransjen som inngangsport. På grunn av regjeringens grep, blir det rett og slett én aktør mindre som bidrar til arbeidsinkludering, avslutter Kaltenborn.

Powered by Labrador CMS