Arbeidsliv

Nedsatt hørsel kan være funksjonsnedsettende og bidra til kommunikasjonsproblemer og sosial tilbaketrekning.

­Jobber du i denne bransjen er sjansen høy for at du får dårligere hørsel over tid

Forskere på Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har studert hørselsendring i ulike yrker i Norge de siste 20 årene.

Publisert Sist oppdatert

Ubeskyttet eksponering for sterk støy i yrkessammenheng kan gi hørselsskader som øresus og nedsatt hørsel.

Nedsatt hørsel kan være funksjonsnedsettende og bidra til kommunikasjonsproblemer og sosial tilbaketrekning.

Førsteforfatter av studien og stipendiat Ina Molaug forteller i en artikkel på Stami sine nettsider at dette er den første store befolkningsstudien som har sett på langvarig hørselsendring under pågående eksponering i flere ulike yrkesgrupper.

− Studien gir en oppdatert oversikt over hvordan det er i Norge nå, og bidrar med ny og viktig kunnskap om langvarig hørselsnedgang i ulike yrker. Resultatene viser en større langsiktig hørselsnedgang blant bygg- og anleggsarbeidere og håndverksarbeidere, forteller Molaug.

Samtidig trekker hun frem at forskjellen i hørsel mellom ulike yrker stort sett var små. Det kan tyde på at forebyggende tiltak har hatt god effekt de siste to tiårene.

Positiv utvikling

Generelt sett er det en positiv utvikling når det gjelder hørselen i den sysselsatte befolkningen, med reduksjon i eksponering for støy i arbeidstiden og økt bruk av hørselsvern.

− Vi mener de positive resultatene i tyder på at de støyforebyggende tiltakene som er iverksatt virker, og at det er svært viktig at de videreføres, mener Molaug.

Hun understreker at ny kunnskap om støyeksponering og utsatte yrker hjelper arbeidstakere, arbeidsgivere, bedriftshelsetjenester og beslutningstakere til å forstå hvilke arbeidstakere som har økt risiko for hørselstap.

− Dette er viktig for å få til målrettet innsats for å forhindre dette i fremtiden, sier Molaug.

Powered by Labrador CMS