Arbeidsliv

60 serveringssteder gikk konkurs i januar i år. Det er mer enn fire ganger flere sammenliknet med januar 2022, da 14 serveringssteder gikk konkurs.

Konkurstallene i januar er de høyeste på tre år

­I årets første måned gikk 355 selskaper konkurs i Norge – hele 60 prosent flere enn i januar i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Nå er konkurstakten i Norge tilbake til nivåer før pandemien og viser at næringslivet sliter. I serveringsbransjen gikk mer enn fire ganger så mange selskaper konkurs i januar i år sammenliknet med i fjor.

Det viser en fersk rapport fra inkassoselskapet Fair Group.

– Fasiten for januar tegner et dystert bilde av norsk næringsliv. Antall konkurser er nå tilbake på 2019-nivåer. Våre inkassodata viser i tillegg at flere og flere virksomheter sliter med å betale regningene sine, sier Christian Aandalen, daglig leder i Fair Group.

Kalddusj for næringslivet

Årets første måned har gitt en real kalddusj for næringslivet. De offisielle tallene viser at hele 355 selskaper gikk konkurs i Norge i januar i år, sammenliknet med 222 i januar i fjor (+60 prosent) og dobbelt så mange sammenliknet med januar 2021.

Tirsdag kveld begjærte det mye omtalte flyselskapet Flyr seg konkurs etter langsiktige finansieringsutfordringer.

Antall konkurser i Norge har ikke vært høyere siden januar 2020, da 370 selskaper gikk konkurs. Konkursene er også flere enn i januar 2019, noe som innebærer høye nivåer i en historisk kontekst.

Kun tre andre måneder siden januar 2019 har mer enn 355 selskaper gått konkurs i Norge. Sammenliknet med snittet de siste fire årene er januar-konkursene 30 prosent flere.

Firedobling av konkurser

60 serveringssteder gikk konkurs i januar i år. Det er mer enn fire ganger flere sammenliknet med januar 2022, da 14 serveringssteder gikk konkurs.

En rekke bransjer rapporterer at husholdningenes konsum har blitt tilpasset et annet rentenivå, eksempelvis varehandelen og serveringsbransjen.

– Dette gir grunn til bekymring, skriver selskapet i pressemeldingen.

Gjennom 2022 ble styringsrenten hevet med to prosentpoeng til 2,75 prosent, mens renten ble holdt uendret i Norges Banks første rentemøte midt i januar.

Ifølge Boligprodusentenes forening falt salget av nye boliger med 50 prosent i desember i fjor og 26 prosent i løpet av hele 2022.

Historisk sett er bygg- og anleggsbransjen hardest rammet av konkurser, men gjennom de siste årene har andelen konkurser i denne bransjen falt.

I januar i år ble det registrert 96 konkurser, noe som tilsvarer 27 prosent av alle konkurser. Det er nesten 40 prosent høyere enn i januar 2022.

Vanskelig vår

Inkassostatistikken til Fair Group viser et tilsvarende bilde. Antall saker som går til inkasso er ofte en tidlig indikator på økonomiske utfordringer for næringsliv og husholdninger, og i fjor steg antall inkassosaker kraftig. Veksten var særlig høy i fjorårets siste måneder.

Gjennom de siste månedene av 2022 og januar i år melder flere store selskaper om kraftige nedbemanninger, som Telia, Telenor, Obos, Elkjøp, Mestergruppen og Ekornes. Dette legger ytterligere press på husholdningene.

– Mange deltidsansatte og studenter mister jobben

Mens det er kraftige svingninger innen konsumentavhengige bransjer, ser vi en langt stødigere kurve innen bygg og anlegg.

Men også her stiger konkurstallene betydelig. 51 konkurser innen spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet, og 40 konkurser innen oppføring av bygninger, tilsvarer en økning på henholdsvis 50 prosent og 48 prosent sammenlignet med fjoråret.

Disse bransjene er særlig utsatt for prisøkninger og logistikkutfordringer, og det er også her vi finner de største konkursene med tanke på omsetning.

– Selv om bygg og anlegg har de største konkursene regnet i kroner og øre, ser vi at konkursene i serveringsbransjen også berører svært mange mennesker, til tross for at disse selskapene generelt har lavere omsetning og færre årsverk. Det er mange deltidsansatte og studenter som mister jobben, og det kan tenkes at disse konkursene også påvirker unges muligheter for å skaffe seg sommerjobb og lignende, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway i en pressemelding.

Én bransje skiller seg riktignok ut i positiv forstand. Innen agentur og engroshandel var det kun 10 konkurser i januar, noe som gir en nedgang på 41 prosent fra fjorårets 17.

Sterkest konkursvekst på Vestlandet

Ni av elleve fylker så en økning i antall konkurser i årets første måned. Unntakene var Nordland (8 konkurser) og Vestfold og Telemark (20 konkurser), med en nedgang på henholdsvis 33% og 5%.

Antallet konkurser økte betraktelig i fylker som Oslo (+88%), Viken (+80%) og Møre og Romsdal (+77%). Likevel var det de to fylkene Vestland og Rogaland som sto for den kraftigste konkursveksten i januar.

I Vestland gikk 40 selskaper konkurs, en økning på 135% sammenlignet med 17 konkurser i januar 2022. For Rogaland er tallene enda dystrere: 42 konkurser betyr en økning på hele 163% fra fjorårets 16.

Powered by Labrador CMS