Arbeidsliv

– Denne regjeringen er opptatt av moderasjon i lederlønninger, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Lønnsfesten uteble for lederne i staten

3,3 prosent lønnsøkning ble resultatet for 233 lederne i staten i fjor. Det er under rammen for frontfaget. I privat sektor derimot, ga lønnsøkningen mer enn nok til smør på brødet.

Publisert Sist oppdatert

­I 2022 økte den gjennomsnittlige årslønnen for ledere i staten med 3,3 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå. Det er 0,4 prosentpoeng under rammen for frontfaget, som i fjor var på 3,7 prosent.

Statens lederlønnssystem omfatter 233 av statens øverste ledere − blant annet departementsråder og ekspedisjonssjefer i departementene, samt toppledere i større etater, statsforvalterne og politimestre.

– Departementene ble før fjorårets lønnsoppgjør pålagt å vise særlig moderasjon, og sørge for at årslønnen for lederne ikke økte med mer rammen for frontfaget. Jeg er glad for at vi lyktes med det, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik i en pressemelding.

Også når man ser lenger tilbake, viser det seg at statens ledere har vist moderasjon. Ledere i staten har hatt en gjennomsnittlig lønnsøkning på 2,8 prosent − mot 3,0 prosent i frontfaget − om man ser de siste fem årene samlet.

«Departementene ble før fjorårets lønnsoppgjør pålagt å vise særlig moderasjon»

LO fornøyd

I LO er man godt fornøyd med at statlige ledere holdt seg under frontfagsrammen.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier til FriFagbevegelse at det burde være en selvfølge at ledere i staten har den samme lønnsveksten som folk flest.

– Regjeringen drar i bremsen når det gjelder lederlønninger. Nå må privat sektor følge etter, sier LO-lederen.

LO ble nemlig kraftig provosert over lederlønnsveksten i privat sektor i fjor.

Ferske tall fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) har ifølge et internt LO-notat avslørt at toppledere innen petroleumssektoren fikk en samlet lønnsvekst på 21,3 prosent i fjor, mens administrerende direktører i privat sektor fikk 6,9 prosent. Sjefer i industrien fikk 9,6 prosent og vanlige lønnsmottakere fikk 4,6 prosent.

– Administrerende direktører i privat sektor har hentet ut et sted mellom 6,9 og 21,3 prosent i lønnsøkning. Det er rett og slett provoserende, sier LO-lederen til NTB.

Powered by Labrador CMS