Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har flere ganger uttalt at han tar de mange varslingssakene i Forsvaret på alvor, og at han ønsker en forbedring av det interne varslingssystemet. 

Foto

Rodrigo Freitas / NTB

Metoo-varslere i Forsvaret får pris

Publisert: 18. januar 2023 kl 10.55
Oppdatert: 18. januar 2023 kl 10.55

­De mottar prisen «fordi de har vist stort sivilt mot når de har varslet innad i Forsvaret om seksuell trakassering, metoo-saker og overgrep, som de har vært utsatt for», skriver Zola-prisens leder Karl Eldar Evang i juryens begrunnelse.

Caroline (som ikke ønsker sitt etternavn brukt) og Sandanger har begge stått fram i mediene og fortalt om hvordan de har vært utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet i sine jobber i Forsvaret.

Det er blant de mange varslingssakene som har preget Forsvaret den siste tiden. Forsvarssjef Eirik Kristoffersen har vært tydelig på at Forsvaret skal bli bedre til å håndtere slike saker. En rapport på tampen av fjoråret fastslo at varslingssystemet i Forsvaret ikke er bra nok.

De to kvinnene har startet et helt nødvendig metoo-oppgjør i Forsvaret, ifølge Evang.

– Caroline og Julie Sandangers personlige innsats kan komme til å bety mye for kvinner i Forsvaret i framtiden, sier han.

Zola-prisen, som er oppkalt etter den franske forfatteren Émile Zola, gis til enkeltpersoner som har utvist stort sivilt mot i kamp for rettferdighet, menneskerettigheter og demokrati.

Saken fortsetter under annonsen