Arbeidsliv

Sju av ti nordmenn mener også at arbeidsgivers verdier og formål er viktige for dem.

Seks av ti ville sluttet i jobben om de ikke følte tilhørighet

­Litt over 40 prosent av de norske respondentene sier at de ikke ville akseptert en jobb i en virksomhet hvor verdiene ikke stemmer overens med egne verdier innen sosiale og miljørelaterte spørsmål.

Publisert Sist oppdatert

I Randstad Workmonitor svarer sju av ti svarer at de er engasjert i sin nåværende jobb og at jobben oppleves som viktig. Hele åtte av ti mener arbeidsgiverens verdier og formål, for eksempel innen bærekraft, mangfold og åpenhet, stemmer godt overens med deres egne.

– Dette er rett og slett knalltall for norske arbeidsgivere, og viser hvor viktig tilhørighet og verdibasert ledelse er for norske arbeidstakere og talenter, sier Christian Børresen, markedsdirektør i Randstad i en pressemelding.

Seks av ti ville sluttet i jobben om de ikke følte tilhørighet.

– Heldigvis virker det som de fleste nordmenn trives på jobb, sier Christian Børresen, markedsdirektør i Randstad.

Svekket tilhørighet

Christian Børresen, markedsdirektør i Randstad. Foto Randstad.

I en lang periode har det vært stor bevegelse i arbeidsstyrken, og særlig etter pandemien var det mange som skiftet jobb.

– Det var særlig vanskelig for nyansatte å føle tilhørighet til jobben når man ikke kunne møtes og knytte bånd. For de fleste er tilhørighet så viktig at de vil slutte om de ikke føler det. Dette viser hvor viktig det er å jobbe med kultur og arbeidsmiljø på arbeidsplassen, både for å tiltrekke seg og holde på folk, sier Børresen.

Børresen mener at gode verdier viser seg å være avgjørende for hvorvidt virksomheter vil være i stand til å rekruttere og beholde talentene. I undersøkelsen kommer det frem at seks av ti nordmenn ville ha sluttet i en jobb hvor de ikke følte seg hjemme.

– Folk tar med seg hele seg selv på jobb, og ofte blir jobben med hjem igjen. Folk vil trives på jobb og med arbeidsoppgaver. Jobb-hjem balanse har blitt viktigere for både virksomheter og ansatte, for vi forstår hvor viktig det er for at folk skal fungere godt, sier Børresen.

Nordmenns opplevelse av tilhørighet og verdigrunnlag på jobb:

70 prosent føler seg engasjert i sin nåværende jobb

73 prosent sier at jobben oppleves som viktig for dem

68 prosent sier at arbeidsgivers verdigrunnlag er viktige for dem

80 prosent sier at arbeidsgivers verdigrunnlag samsvarer med egne verdier

63 prosent sier at jobben gir dem en følelse av mening

61 prosent sier de ville sluttet i jobben om de ikke følte tilhørighet

34 prosent sier de heller ville vært arbeidsledige enn å mistrives på jobben

Kilde: Randstad Workmonitor. Antall respondenter: 1000

Mangfold i styrer og ledelse

Sju av ti nordmenn mener også at arbeidsgivers verdier og formål er viktige for dem.

– Det er et høyt tall, og kan også være en indikasjon på hvor viktig det er å involvere medarbeiderne i virksomhetens sosiale bærekraftstiltak, nettopp for å også skape tilhørighet, meddeler Børresen.

Han peker på at den sosiale biten i bærekraft har fått større plass i arbeidslivet. Mangfold i styrer og ledelse er prioritert, og forsvarlig bruk av underleverandører som ivaretar menneskerettigheter er lovfestet gjennom åpenhetsloven.

– Vi er rett og slett blitt mer opptatt av at folk skal føle tilhørighet og inkludering, og at vi driver etter bærekraftige prinsipper og verdier som dytter verden i en bedre retning.

Litt over 40 prosent av de norske respondentene i undersøkelsen til Randstad sier at de ikke ville akseptert en jobb i en virksomhet hvor verdiene ikke stemmer overens med egne verdier innen sosiale og miljørelaterte spørsmål.

– Skal man være en attraktiv arbeidsgiver for de beste hodene, må man ha gjort noen gode refleksjoner og iverksatt en rekke tiltak for å rekruttere og holde på medarbeidere, sier markedsdirektøren.

Powered by Labrador CMS