Arbeidsliv

Å si opp noen i prøvetiden i staten er hakket mer komplisert enn i privat sektor.

Oppsigelse i prøvetid for statsansatte?

En leder i staten ønsker å si opp en nyansatt ved prøvetidens utløp. Men reglene for slikt er litt annerledes i staten.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmål: Jeg har personalansvar i en statlig bedrift og vi har for tiden en ansatt som fremdeles er i prøvetid. Vedkommende tiltrådte sin stilling i 16. september 2023. Dennes leder har nå vurdert at vedkommende ikke utfører jobben må en tilfredsstillende måte, og ønsker å gå videre med en oppsigelsesprosess. I den forbindelse ønsker vi å dobbeltsjekke hva som er korrekt beregning av prøvetidens utløp, og for øvrig om det er noe vi må være oppmerksom på i oppsigelsesprosessen.

Svar: Du er helt sikkert kjent med det, men som statlig bedrift vil dere være underlagt statsansatteloven. Statsansatteloven regulerer ikke hvordan beregningen av prøvetidens utløp skal gjøres. Av forskrift til lov om statens ansatte mv. § 9 sjette ledd følger imidlertid at prøvetiden løper "fra og med tiltredelsen til og med dagen før samme dato i den sjette måneden etter tiltredelsen". Dette innebærer at prøvetiden for den ansatte det gjelder utløper den 15. mars 2024.

Oppsigelse i prøvetid kan gis dersom den ansatte har vist "manglende tilpasning til arbeidet" eller "ikke tilfredsstiller rimelige krav til dyktighet eller pålitelighet". Vi har ikke fått informasjon til å kunne vurdere om ett av vilkårene er oppfylt, men nøyer oss med å nevne at det vesentlige er hvorvidt vedkommende har kunnet tilpasse seg arbeidssituasjonen. Videre er det et kriterium at den ansatte har fått nødvendig veiledning, oppfølging og vurdering av arbeidet i prøvetiden. Hva som er nødvendig avhenger av type stilling og den ansattes utdannelse og erfaring. I en vurdering av oppsigelsesgrunnlag vil det være gunstig dersom dere eksempelvis har gjennomført jevnlige samtaler med den ansatte der forbedringspunkter har blitt kommunisert til vedkommende.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS