Arbeidsliv

Å gå fra permittering til oppsigelse er ikke en uvanlig situasjon for bedrifter som sliter. Men hva er jussen her?

Oppsigelse under permittering

En trist, men nokså vanlig situasjon: Det er dårlige tider. Bedriften permitterer ansatte, og håper ting vil snu. Men det skjer ikke, så resultatet blir å nedbemanne. Men hva betyr det for dem som allerede er permittert?

Publisert Sist oppdatert

­

Spørsmål: Vi permitterte flere ansatte for en liten stund tilbake. Bakgrunnen for at vi permitterte var at markedet var dårlig, men vi regnet med at det skulle ta seg opp.

Nå har vi tatt en vurdering, og markedet ser dårligere ut enn først antatt. Det betyr at vi står overfor en situasjon hvor vi ikke har nok arbeid til alle våre ansatte. Vi ser oss derfor nødt til å gjennomføre en nedbemanningsprosess.

Flere av disse er imidlertid permittert nå. Dersom vi gjennomfører en slik prosess, og går til oppsigelse av de ansatte, hva skjer med permitteringen? Kan de ansatte være permittert ut oppsigelsestiden eller opphører permitteringen?

Svar: Permittering innebærer som kjent at behovet for arbeidskraft er redusert i en midlertidig periode, og arbeidsforholdet er forutsatt å fortsette selv om den ansatte ikke arbeider. Dersom dere nå har funnet ut at dere står overfor en permanent situasjon, er det derfor nødvendig å vurdere permanente tiltak, som en nedbemanning.

Dersom dere går i gang med en nedbemanning kan permitterte ansatte bli sagt opp, de har ikke et særskilt vern mot dette. Det er samtidig nødvendig å påpeke at det heller ikke er noen automatikk som tilsier at de permitterte ansatte må rammes av nedbemanningsprosessen. Enhver arbeidsgiver som vurderer det som nødvendig å nedbemanne, er forpliktet til å følge de gjeldende regler for virksomhetsrelaterte oppsigelser. Dette gjelder også for bedrifter som har en situasjon der hele eller deler av arbeidsstokken er permittert.

Arbeidsgiver kan gå til oppsigelse under permittering. Det innebærer imidlertid at permitteringen avsluttes, og de ansatte har krav på lønn i oppsigelsestiden

I praksis betyr dette at alminnelige reguler for avslutning av arbeidsforhold etter arbeidsmiljølovens kapittel 15 må overholdes. For å sikre dette, er det er viktig å gjennomføre en ryddig nedbemanningsprosess. Det innebærer blant annet at arbeidsgiver må kunne dokumentere behovet for en nedbemanningsprosess, drøftelser med tillitsvalgte eller ansattrepresentanter, utvelgelseskrets- og utvelgelseskriterier, informasjon til de ansatte, drøftingsmøter og oppsigelser.

Dersom dere først meddeler en oppsigelse vil permitteringen avsluttes umiddelbart, da det ikke lenger en midlertidig situasjon for selskapet. Arbeidsgiver må dermed betale lønn fra dagen oppsigelsen gis, og ut oppsigelsestiden. Arbeidstaker vil normalt ha arbeidsplikt i denne perioden.

For ordens skyld nevner vi at det er andre regler ved egenoppsigelse fra den ansatte, herunder kan både lønns- og arbeidsplikt falle bort. Oppsigelsestiden er dessuten kortere enn vanlig når en permittert ansatt sier opp selv.

Oppsummert kan arbeidsgiver gå til oppsigelse under permittering. Det innebærer imidlertid at permitteringen avsluttes, og de ansatte har krav på lønn i oppsigelsestiden. Vi understreker for øvrig viktigheten av en ryddig nedbemanningsprosess og at vilkårene for oppsigelse må være oppfylt.

Powered by Labrador CMS