Hele 72 prosent av dem av oss som i dag er i jobb kan tenke seg å jobbe firedagers uke, viser spørreundersøkelse. Ønsket om redusert arbeidstid er i ferd med å bre om seg i store deler av verden.

7 av 10 kan tenke seg firedagers arbeidsuke

3 av 10 nordmenn sier at de så vidt får hverdagen til å gå opp med å jobbe fullt. Hele 72 prosent av dem av oss som i dag er i jobb kan tenke seg å jobbe firedagers uke, viser spørreundersøkelse. Ønsket om redusert arbeidstid er i ferd med å bre om seg i store deler av verden – også i Norge.

Publisert Sist oppdatert

En fersk spørreundersøkelse som Respons Analyse har gjort for HR-selskapet SD Worx viser at viser at mange nordmenn sliter med å balansere hverdagen når de jobber fulltid. 3 av 10 svarer at de så vidt får hverdagen til å gå opp med å jobbe fullt. Sju prosent svarer at de ikke får hverdagen til å gå opp i det hele tatt.

Det er likevel store forskjeller. Omtrent halvparten av alle menn svarer at de ikke har problemer med å få hverdagen til å gå opp med 37,5 timers arbeidsuke. Under én tredjedel av kvinner sier det samme.

– Har man råd til det, kan det være en idé å gå i dialog med arbeidsgiver om å jobbe redusert. , sier Rune Alvestad i SD Worx.

I undersøkelsen spørres det om man kunne tenkt seg å jobbe redusert dersom man har råd ti det. Da svarer 68 prosent av alle spurte at de kunne tenkt seg å jobbe firedagersuke. Tar man med kun de som faktisk er i jobb, så ser hele 72 prosent for seg å jobbe fire dager i uka.

Til sammenligning er det kun 24 prosent som kunne tenkt seg sekstimers arbeidsdag.

– Det er åpenbart at mange norske arbeidstakere opplever at de har svært knapt med tid i hverdagen. Da er det også interessant å se at firedagersuke er langt mer populært en sekstimersdager, sier Rune Alvestad i SD Worx. 

Men ønsket om å jobbe mindre har en sterk økonomisk side. De som har best råd, er helt klart mest positive til firedagersuke. De som tjener mindre, er mer skeptiske.

Vil gjerne, men har ikke råd

Selv om mange har et ønske om at den normerte arbeidstiden skal reduseres, svarer nesten 4 av 10 at de ikke har råd til å gå ned i stilling, men at de ville gjort det om de kunne. Nærmere halvparten av småbarnsforeldrene svarer at de ville gjort dette om de hadde fått det til å gå rundt økonomisk. 3 av 10 svarer at de har råd til det, men ikke har noen planer å redusere arbeidstiden.

– Har man råd til det, kan det være en idé å gå i dialog med arbeidsgiver om å jobbe redusert. Det kan for eksempel lette mye av presset fra foreldre i den mest travle småbarnsfasen, sier Rune Alvestad i SD Worx.

Det er også store regionale forskjeller på ønsket om firedagersuke. Mens 81 prosent av dem i Innlandet ønsker seg firedagersuke svarer 56 prosent av trøndere at de gjør det samme. I Oslo og Akershus er andelen firedagers-entusiaster 70 prosent.

Gryende debatt

Med ujevne mellomrom blusser debatten om redusert arbeidstid for alle eller for grupper med spesielt tungt arbeid opp. Tidligere var det gjerne «sekstimersdagen» mange, særlig på den politiske venstresiden tok til orde for. I dag ser det ut til at firedagersuke er det som er mest aktuelt.

Det er åpenbart at mange norske arbeidstakere opplever at de har svært knapt med tid i hverdagen

Det er fra regjeringens side uttalt at det er en klar målsetning at arbeidslivet i størst mulig grad skal bestå av fulle stillinger, og at vi trenger at flere jobber mer – altså ikke mindre, slik denne undersøkelsen viser at mange ønsker.

I Norge fikk vi «lørdagsfri» og femdagers uke for de fleste i 1968. Nå mener mange at det er å på tide å «ta enda en dag».

I sosiale medier diskuteres denne tematikken hyppig. Blant annet mener mange at redusert arbeidstid vil kunne bidra til et lavere sykefravær og gi en bedre balanse mellom arbeid og fritid. I et LinkedIn-innlegg denne uken, gikk statistikksjefen i Nav, Ulf Andersen ut med et av sine regnestykker.

«Jeg tviler ikke på at 4-dagers uke eller 6 timers dag kunne fått ned noe av sykefraværet (som i 2023 tilsvarte totalt 160.000 årsverk), og også gjort livet lettere for mange», skriver han, før han legger til:

«Men det er et kjempestort ‘men’ her: I 2023 var det avtalt totalt 2,3 millioner årsverk i norsk arbeidsliv. Dette er de samlede avtalte årsverkene når vi teller opp hvor mye alle sysselsatte lønnstakere hadde av avtalt arbeidstid i 2023. Tenk da hvis 20 prosent av dette blir borte fordi vi fjerner en arbeidsdag for alle. Det tilsvarer 460 000 årsverk. «Hvordan skal vi erstatte det? Perspektivmeldingen viser at Norge trenger 180.000 flere bare i helse- og omsorgssektoren frem mot 2060 for å håndtere den store veksten i antall eldre som kommer», skriver Ulf Andersen. 

Han peker på at flere sysselsatte i årene ikke vil kunne fyllet opp gapet. Finansdepartementet anslår at Norge vil få 75.000 flere sysselsatte i 2060 som følge av befolkningsvekst og økt avgangsalder fra arbeidslivet i takt med økt levealder. 

«Vi mangler altså likevel arbeidstakere i fremtiden. Mange arbeidstakere. Minst 100.000 hvis anslagene for 2060 slår til. Og det før vi diskuterer konsekvensene av 4-dagers uke», skriver statistikksjefen. 

Et hovedargument for redusert arbeidstid er at man blir mer produktiv når man faktisk jobber. Flere forsøk med firedagersuke viser faktisk det. Sommeren 2019 innførte Microsoft Japan et forsøk med firedagersuke for sine 2500 ansatte. Resultatet var at produktiviteten økte med 40 prosent, blant annet ved å kutte møter og bruke mer digital samhandling. Prosjektet var så vellykket at de ansatte fortsatt har mulighet til å jobbe fire dager i uka i Microsoft Japan.

Det er mange i LinkedIn-tråden som sier seg enige i Ulf Andersens analyse – redusert arbeidstid for alle er ikke løsningen på de utfordringene norsk arbeidsliv står overfor.

Vi mangler altså likevel arbeidstakere i fremtiden. Mange arbeidstakere. Minst 100.000 hvis anslagene for 2060 slår til. Og det før vi diskuterer konsekvensene av 4-dagers uke

Testes stadig mer ut

Men noen kan nok jobbe mindre, uten at det går utover verken den som betaler lønna eller samfunnet som sådan. Som en som jobber som en type konsulent skriver:

«Noen yrker krever fysisk/digital tilstedeværelse i produksjonsøyeblikket. Jeg, derimot, kan godt jobbe 6 timer uten å produsere særlig av verdi. Jeg kan jobbe i 2 timer og produsere mer enn hva jeg klarer å produsere de neste 4 timene. Jeg har en nokså fleksibel arbeidstid. Noen dager jobber jeg 2 timer, andre 12 timer. Denne uka blir det 12 timer hver dag hele uka. Masse deadlines. Andre uker kan jeg surfe gjennom på 6 timer. Hva jeg produserer har ingen direkte sammenheng med tiden jeg er på jobb».

Så, går vi i en retning der noen grupper arbeidstakere eller bransjer, de som faktisk har anledning til det, i større grad vil redusere sin arbeidstid i årene som kommer?

Det er ting som tyder på det. Når Microsoft i Japan prøver ut firedagersuke, så er ikke dette lenger en utopi for den ytterste venstresiden i det politiske landskapet.

Den internasjonale ideelle organisasjon «4 Day Week Global» jobber med å teste ut firedagersuke over hele verden. 4 Day Week Global har sammen med forskere fra Boston College, University College Dublin, og selveste Cambridge University analysert resultatene fra en rekke ulike forsøk med firedagersuke i USA, Irland, Japan, Island, Spania England og New Zealand. Forskerne finner at de aller fleste av de 33 selskapene og 903 ansatte som de har studert ikke ønsker å gå tilbake til en standard femdagersuke.

Hele 92 prosent av virksomhetene sier de ønsker å fortsette med firedagersuke.

En gjennomgående erfaring er at arbeidsproduktiviteten øker, samt at de ansatte opplever mindre stress og føler bedre balanse mellom jobb og fritid.

Etablert også i Norge

Mer enn 450 virksomheter over hele verden har nå testet ut, eller holder på med å teste ut firedagersuke med metoden til 4 Day Week Global.

Internasjonalt er firedagersuke et hett tema. Men kan det fungere også i Norge? I samarbeid med 4 Day Week Global setter det norske selskapet The Rework høsten 2024 i gang den første pilotstudien i Norge for å finne svaret på dette.

– Pilotstudier og grundig forskning er nødvendig for å finne ut om firedagersuke er en reell og bærekraftig løsning, og så langt er resultatene globalt entydige og svært positive. 4 Day Week Norge skal bidra til å bringe norske tall inn i denne statistikken, sier daglig leder i The Rework Sarah Uldal.

Powered by Labrador CMS