Trond-Viggo Torgersen og Morten Gjelstad, leder strategi, analyse og arbeidsliv i KLP under en debatt om eldrepolitikk i Arendal

Bare 1 av 10 vil jobbe etter at de har fylt 67

Politikerne vil at folk skal jobbe lenger. Men de færreste arbeidsgivere eller ansatte har lyst til å jobbe etter fylte 67 år, viser ny undersøkelse fra KLP.

Publisert

– Viktige hovedfunn i undersøkelsen er at kun 1 av 10 ansatte ser for seg at de vil stå i jobb utover 67 år, og at kun 14 prosent av arbeidsgiverne sier seg helt enig i at det er en fordel at folk jobber utover 67 år, sier direktør for analyse, strategi og arbeidsliv Morten Gjelstad i KLP.

Undersøkelsen viser også at 86 prosent av dem som har gått av med pensjon, er fornøyd med valget.

5.700 arbeidsgivere, ansatte og pensjonister er spurt.

Vil gå av før

I pensjonsforliket har stortingsflertallet bestemt at den alminnelige aldersgrensen for statsansatte skal økes fra 70 til 72 år, og det legges opp til at folk skal stå lenger i arbeidslivet for å dekke Norges store behov for arbeidskraft.

Men den ferske undersøkelsen viser at de færreste arbeidstakere har planer om å jobbe så lenge.

Om lag 40 prosent svarer at de ser for seg å gå av med pensjon en gang mellom 62 og 64 år.

Rundt 25 prosent ser for seg å gå av med pensjon det året de fyller 67 år, og rundt 23 prosent vil gå av ved 64–65 år.

Trond-Viggo Torgersen: – Må tenke på mulighetene

Pensjonist Trond-Viggo Torgersen (72) diskuterte temaet under et arrangement i regi av KLP under Arendalsuka tirsdag. Han tror at mange eldre både kan og vil jobbe mer. Men kanskje med noe reduksjon i arbeidet og endring i oppgavene.

– Hver av oss må klare å tenke på arbeidsmulighetene som byr seg når man får mer fritid, og hvis man fortsatt har god helse. Det er ganske laaang tid vi skal være gamle etter hvert, sa han, og viste til at levealderen stadig øker.

Torgersen, som er artist, humorist, forfatter, programleder, tidligere barneombud og lege, mener det fort kan bli kjedelig å ha fri hele året.

– Mulighetene er der. Man har høy- og lavsesonger hvor eldre kan fylle inn. Helgejobbing går mye lettere når du er eldre. Det spiller ingen rolle om det er mandag eller tirsdag du drikker, sa han til latter fra salen.

– Betydelig potensial i deltid

I undersøkelsen fra KLP er det faktisk bare én av fem arbeidstakere som avviser helt å jobbe deltid etter at de har begynt å ta ut pensjon. I underkant av halvparten er usikre.

– Det ser dermed ut til at det ligger et betydelig potensial i få flere eldre arbeidstakere til å arbeide deltid istedenfor å pensjonere seg, skriver KLP i rapporten.

Torgersen tror dette kan være veien å gå for mange.

– Man kan være vikar. Man kan være tilkallingsvakt mye lettere, og man kan være en sånn som bare jobber litt og tar toppene, sier han.

– Jeg synes man skal tenke mer på aldring som ved fødselspermisjon, ved omsorgspermisjon, sykemelding og så videre, at man kan trappe ned, og så kan man også trappe opp igjen, sier han.

Oppdro de yngre i NRK

Selv har han gode erfaringer fra sin tid som senior i arbeidslivet.

Han mener eldre som gruppe er pålitelige, lojale og ofte mer fleksible enn fordommene vil ha det til.

– Siste delen av livet mitt i NRK jobbet jeg sammen med veldig mange unge mennesker, og de satte veldig stor pris på at jeg lagde en slags kontinuitet i det og oppdro dem til å være lojale og arbeidsomme og levere, sier han.

Statistikk fra Nav viser at hvis alle i Norge i snitt jobbet ett år ekstra, vil den samfunnsøkonomiske gevinsten av dette være verdt om lag 40 milliarder kroner i året.

Powered by Labrador CMS