Arbeidsliv

Ivy Lui hilser på kongen hver dag. Hun deler nemlig et av kontorene til 2. generasjons fotograf Sjøwall.

De er for hardtarbeidende for norsk arbeidsliv

Tre velkvalifiserte, utenlandske kvinner har den samme erfaringen i møte med norsk arbeidsliv: De arbeider hardere enn nordmenn. Ivy Liu (37) ble bedt om å slakke ned til 60 prosent av farten, for arbeidsmiljøets skyld.

Publisert Sist oppdatert
AIPBW

Alle tre er medlemmer av AIPBW (Association of Professional and Business Woman). Her forteller de om sitt møte med arbeidslivet i Norge, og reflekterer over hvordan det kunne vært i stedet.

– Det mest sjokkerende for meg var da jeg ble bedt om å jobbe litt saktere fordi jeg var så rask at det stresset folk jeg jobbet sammen med. Jeg ble bedt om å redusere farten til 60 prosent for å tilpasse meg andre, sier Ivy Liu.

Den kortvokste og livlige jenta er opprinnelig fra Taiwan. Hun er gift med en nordmann hun møtte i USA, sjef i eget firma (Kraabol AS), president i Norsk-Taiwanesisk handelskammer og medlem i AIPBW.

– Jeg er nå en slags brobygger mellom Norge og Kina. Jeg kan begge kulturene og skal reise rundt flere steder i Kina i juni med svensker og nordmenn i forretningsøyemed, sier hun.

Hennes utdanning er rangert på Top 10 i USA, forklarer hun. Ivy Liu er spesialisert i strategisk planlegging, HR og forretningsutvikling.

Kinesisk væremåte

– I starten trodde jeg at Norge var et typisk vestlig land, så jeg startet med å bruke the american way og prøvde å komme inn i livsstil og arbeidsstil via mine erfaringer fra USA. Jeg var open-minded, vennlig og veldig effektiv, men følte at dette ikke fungerte så bra. Rask introduksjon av meg selv for nye bekjente og small talk var ikke det beste. Jeg opplevde en gang å gå inn i et rom uten at noensnakket til meg.

Det var en skjellsettende opplevelse for henne.

– Da jeg kom til Oslo med et internasjonalt selskap, trodde jeg nettverket mitt skulle starte der og deltok på møtene der. En fyr fra Hydro oppmuntret meg heldigvis til å være som jeg pleier, til tross for at her kommer ikke mange rett opp til deg og presenterer seg selv på denne måten som jeg gjorde. Nordmenn er vennlige, men reserverte og sjenerte for fremmede, mener Ivy Liu.

Hun har kommet fram til at en nøktern og mer forbeholden stil passer bedre.

– Jeg har funnet ut at den kinesiske væremåten passer best i Norge. Det matcher best med nordmenn. Man skal helst være som majoriteten. Jeg opplever at man skal være forsiktig med å tro at man kan noe og man skal i alle fall ikke være bedre enn andre, og ikke ambisiøs. Jeg mister litt forståelsen av hvordan jeg da skal posisjonere meg her. Jeg var oppvokst med en mentalitet om at man skal gjøre sitt beste for å utvikle seg og bli i stand til å bidra for og til andre som er svakere på dine områder.

Norge vil møte konkurranse

– Fra et business point of view som konsulent ser jeg at hvert selskap er profitt- og markedsdrevet. Norske selskaper (ikke bare de største) må konkurrere på det globale markedet med andre fra resten av verden. De begynner å merke dette nå, det er stor konkurranse fra utviklingsland. De utenlandske er mer effektive og kostnadseffektive enn norske. Mange føler derfor stress og utfordring for å bli mer markeds- og profittdrevet.

– Hvordan skal norske selskaper og deres ansatte balansere jobb, familie og samtidig bli mer konkurransedyktige i markedet?

– Folk burde finne mer effektive måter å jobbe på. Mange nordmenn er kanskje uenige i dette synspunktet, og de arbeider heller færre timer. Jeg tror norske småselskaper trenger gode lederskap- og management-ferdigheter for å få dette til.

Dette er et utdrag. Les hele saken i PDF-format.

factbox_143

AIPBW
Powered by Labrador CMS