JOBB & KARRIERE

Den vanskelige balansen mellom jobben og familielivet

«Hvordan Anne kan finne balanse mellom ledelse og familieliv – og unngå utbrenthet?»

Det er en klassisk, men vanskelig problemstilling: Hvordan finne en god balanse mellom en krevende jobb og et godt familieliv?
Publisert

Jobb & karriere

Arbeidshverdagen kan være både inspirerende og meningsfull. Eller den kan være tung og vanskelig. 

De aller fleste av oss har heldigvis en jobb å gå til, mens andre leter etter en ny jobb eller en ny start. 

Konsulent og rådgivningsselskapet AS3 er Nordens største innen karriereveiledning og jobbrelaterte endringer. 

I spalten «Jobb og karriere» vil eksperter fra AS3 besvare spørsmål og ta for seg problemstillinger som omhandler jobben, arbeids-hverdagen, utfordringer og endringer som gjerne oppstår på en arbeidsplass. 

Eksemplene som brukes er reelle, men der saken knyttes til personer, er navnene fiktive eller anonymisert.

Har du spørsmål om jobb og karriere? Send en epost til tiro@as3.no.

Problemstilling:

Anne er en erfaren leder med høy arbeidsmoral som håndterer komplekse utfordringer. Likevel har hun nådd et punkt der belastningen føles tyngre enn før. Arbeidsmengden har økt, og hun opplever et konstant press for å levere resultater, samtidig som hun føler ansvar for å motivere og støtte sine ansatte.

På hjemmebane krever tenåringsbarna hennes mer oppmerksomhet, og Anne sliter med å finne tid til seg selv. Resultatet er utmattelse, søvnproblemer og en følelse av utilstrekkelighet både på jobb og hjemme.

Svar fra organisasjonspsykologen:

Hva skaper stress? Stress utløses ulikt fra leder til leder, og det handler ofte ikke bare om arbeidsmengde. For Anne er det viktig å reflektere over hva som ligger bak stressopplevelsen. Er det en følelse av meningsløshet eller et brudd på egne verdier som stresser mest? Helle Hein, professor i stressforskning, deler stress opp i fire kategorier: burnout, boreout, moralsk stress og eksistensielt stress.

Anne kan begynne å utforske hvilke av disse som gjelder for henne, for å få mer klarhet.

Refleksjon og innsikt. For å håndtere stress må Anne først forstå hva som virkelig stresser henne. Er det de ytre kravene – som økte arbeidsoppgaver og barnas behov – eller de indre kravene, som at hun føler hun må være perfekt både som leder og mor? Ved å klargjøre hvilke krav som påvirker henne, kan Anne begynne å jobbe med strategier for å håndtere dem.

Identifisere ressurser. Anne kan også se på hvilke ressurser hun har tilgjengelig. På jobben kan det være kollegaer, lederstøtte eller medarbeidere som kan avlaste, mens hjemme kan det være å få mer støtte fra familien. Ved å spille på disse ressursene kan hun redusere belastningen.

Organisatoriske tiltak. Ofte ligger løsningen også i teamet og arbeidsplassen. Er det flere som opplever det samme? Hvis arbeidsbelastningen er høy for flere i organisasjonen, kan det være på sin plass å ta dette opp med ledelsen for å finne løsninger på organisatorisk nivå. En refleksjon rundt hva som kan endres i arbeidsformen, rolleforståelsen og samarbeidet kan være nødvendig.

Tiltak for å redusere stress. Når stress oppstår over tid, kan det føre til utmattelse og fysiske plager. For å håndtere dette, må Anne begynne med å identifisere hvilke krav som kan justeres, og hvilke hun må akseptere. På den indre siden handler det om å bygge mestringstro og finne strategier som reduserer stress, som avspenning eller fysisk aktivitet. På den ytre siden kan Anne prioritere oppgaver, delegere og søke lederstøtte. Det er viktig å være tydelig på hva som kan gjøres, og hva som ikke kan endres, og kommunisere dette klart til både leder og medarbeidere.

Gjennom nysgjerrighet og refleksjon kan Anne finne bedre balanse, både som leder og mor, og komme styrket ut av situasjonen. En coach kan være et nyttig verktøy for å støtte henne i prosessen, både nå og på lang sikt.

Anna Børselien Kildal er organisasjonspsykolog i AS3.

Powered by Labrador CMS