87 av 100 som jobber i barnehage og skolefritidsordninger er kvinner. Denne arbeidsgruppen har også det høyeste sykefraværet direkte knyttet til jobben.
87 av 100 som jobber i barnehage og skolefritidsordninger er kvinner. Denne yrkesgruppen har også det høyeste sykefraværet direkte knyttet til jobben.

Når du blir syk av selve jobben

Dette kan forklare hvorfor sykefraværet  er høyest i de kvinnedominerte yrkene

600.000 kvinner jobber i sterkt kvinnedominerte næringer og yrker. Der er også sykefraværet knyttet direkte til jobben høyest. Nå jaktes det på ny kunnskap, men forskerne vet allerede mye om hva som påvirker sykefraværet. 

Forhandlingene om en ny avtale om et inkluderende arbeidsliv (IA) pågår for fullt. Underlaget er dystert, 2. kvartal 2024 ga oss de høyeste tallene siden 2009: 7,1 prosent totalt, summen av egenmeldt og legemeldt sykefravær. Ser vi på det legemeldte sykefraværet er det 7,7 prosent for kvinner og 4,2 for menn. 

Dagens Perspektiv har sett nærmere på sykefraværet som helt eller delvis knyttes til selve jobben, og det er omtrent en tredel av det samlede sykefraværet – 38 prosent. Kjønnsforskjellene er store, og aller tydeligst utslag i kvinners disfavør for sykefraværet er ulike sider ved det som defineres som det psykososiale arbeidsmiljøet og tid brukt på direkte samhandling med mennesker.  Mer om det senere. 

Ny utredning klar til våren 

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS