Arbeidsliv

3. juni 2016: Statsministeren opna fotballturneringa «Fargerik fotball» på Vallefeltet ved Valhall Arena i Oslo

Doktorgrad: Unge fotballspillere som overvurderte egne evner, gjorde det dårligere

Ny doktorgrad har studert unge fotballspillere og mestring.

Publisert Sist oppdatert
Eksponering i media kan skape prestasjonsangst hos unge fotballspillere. Doktorgradsstipendiat Erik Hofseth ved Norges idrettshøgskole har gjennomført en studie som belyser sammenhengen mellom prestasjonspress, ulike mestringsstrategier og fotballferdigheter hos mannlige elite-fotballspillere.

Hovedfunnet er at de fleste spillerne har opplevd emosjonelt stress i form av prestasjonsangst og skam, og at de bruker strategier som handler om å skylde på faktorer utenfor egen kontroll for å takle dette stresset. Men denne tendensen reduseres med alder og prestasjonsnivå.

– Vi ser at denne trenden er spesielt fremtredende hos unge spillere opp til rundt 16 år, og at en motsatt trend ble funnet hos eldre spillere. Dette tyder på at spillere som opplever prestasjonsangst i møte med media, enten slutter med toppfotball eller blir vant til medieeksponering ettersom de blir eldre og får mer erfaring, sier Hofseth.

Foto

Doktorgradsstipendiat Erik Hofseth. (Foto NIH)

Overvurderer seg selv

Et annet interessant funn handler om at ungdomsspillere (16-21 år) har en tendens til å overvurdere ferdighetsnivået sitt, sett i forhold til trenerens vurderinger. Spillere som i stor grad overvurderte seg selv, ble funnet å ha en redusert sannsynlighet for å spille landslagskamper to år frem i tid. Disse spillerne viste ikke spesielle tegn til emosjonelt stress eller bruk av dysfunksjonelle stressmestringsstrategier.

Fotballklubber bør derfor utdanne trenere til å ha god forståelse for sammenhengen mellom emosjonelt stress og bruk av mestringsstrategier og hvilke følger det får for spillernes ferdighets- og prestasjonsutvikling. Det er også viktig at trenerne gir tilbakemeldinger som underbygger et realistisk selvbilde hos spilleren.

– For å kunne spille på topp internasjonalt nivå holder det ikke å være 80 prosent god. En overvurdering av egne ferdigheter kan derfor potensielt være svært negativt for spillerens fremtidige utvikling, sier Hofseth.

Medieeksponering er en kilde til stress og synes å være negativt relatert til spillernes fremtidige prestasjonsnivå. Derfor er det viktig at spesielt unge spillere blir forberedt på dette i form av medietrening på et tidlig tidspunkt.

– Det er også viktig at media selv tar ansvar og ikke lager forventninger som det er umulig for unge spillere å leve opp til, avslutter Hofseth.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS