Arbeidsliv

En fersk dom i EU-domstolen slår fast at tildeling av offentlige kontrakter kan ekskludere de som nekter å betale minstelønn. Det kan slå positivt ut for Norge.

EU-dom kan demme opp for sosial dumping

En fersk dom i EU-domstolen slår fast at tildeling av offentlige kontrakter kan ekskludere de som nekter å betale minstelønn. Det kan slå positivt ut for Norge.

Publisert Sist oppdatert

I følge EU/EØS-nytt er det en dom i den såkalte RegioPost-saken i den tyske delstaten Rheinland-Pfalz. Den saksøkte var Stadt Landau in der Pfalz, altså delstatsregjeringen, som satte ut anbud på postombæring. I anbudsreglene stod det at kontraktsvinneren måtte forplikte seg til å betale alle sine ansatte en minstelønn på 8,70 euro i timen. Eventuelle underleverandører måtte også overholde samme forpliktelser. Dette kunne ikke saksøkeren, RegioPost GmbH & Co KG i Ludwigshafen, en kommersiell postombærer, godta og tok saken til en tysk domstol. Grunnlaget var at de mener en slik klausul er i strid med EU-retten, siden det ikke stilles tilsvarende krav om minstelønn i kontrakter som inngås mellom private. Tyskland hadde på den tiden ikke innført obligatorisk minstelønn på postmarkedet.

Nå har EU-domstolen slått ast at EUs lovgivning ikke er til hinder for at man har en prosedyre for tildeling av offentlige kontrakter, som stenger ute de som nekter å betale minstelønn. EU mener loven er i tråd med utstasjoneringsdirektivet, samtidig som den omtaler forskjellen mellom denne dommen og tidligere dommer, blant annet Laval-dommen.

Fafo-østforum skriver at saken handler om et latvisk firma som fikk oppdraget med å bygge en skole i Vaxholm utenfor Stockholm i 2004. Det latviske firmaet nektet å signere den avtalen som svensk fagbevegelse krevde, under henvisning til at de hadde signert en tariffavtale i hjemlandet. Dette førte til en blokade fra det svenske Byggnadsarbetarförbundet. Saken endte i den svenske arbeidsdomstolen, som ba EU-domstolen om råd, fordi dette dreide seg om regelverket for det indre markedet. Laval mente at de svenske fagforbundenes aksjoner var i strid med EUs regler om fri flyt av tjenester. EU-domstolen mente at Byggnadsarbetarförbundets krav var for omfattende i henhold til EU-retten. EUs utstasjoneringsdirektiv, som skal beskytte arbeidstakere på tjenesteoppdrag i andre land, var også tolket på feil måte i svensk rett. Dommen ble ansett som et angrep på det svenske arbeidslivssystemet og ble gjenstand for stor diskusjon.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS