Fellesforbundet-leder ut mot YS-utspill om sykelønn – Eggum misforstår, svarer YS
– Det er uakseptabelt at YS/Parat er villige til å åpne for kutt i sykelønnen for sine egne og våre medlemmer, sier leder Jørn Eggum i Fellesforbundet. YS mener han har misforstått.
Han mener det er medlemmene i Fellesforbundet og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) som ville blitt hardest rammet av et kutt i sykelønnen.
– Jeg skjønner ikke hva YS/Parat tenker på. Både Unio og Akademikerne organiserer ansatte i offentlig sektor. De har, gjennom tariffavtalen sin, rett til full lønn under sykdom uansett. Et kutt i sykelønnen vil først og fremst ramme lavtlønte ansatte i privat sektor. Altså våre medlemmer og YS/Parat sine medlemmer, sier Eggum i en pressemelding.
YS: – Ønsker ikke kutt
Både YS-leder Hans-Erik Skjæggerud og Parat-leder Unn Kristin Olsen mener Eggum misforstår hva som har blitt sagt.
– Vi ønsker ikke kutt i dagens sykelønnsordning. Samtidig mener YS at dagens sykefravær er for høyt, og for mange mennesker faller ut av arbeidslivet, sier Skjæggerud til NTB.
Skjæggerud sa i oktober at YS er åpne for å utrede sykelønnsordningen, men støtter ikke kutt i sykelønna.
– Det er nettopp på grunn av at eventuelle kutt i sykelønnsordningen slår så skjevt ut, at vi ønsker en bredere gjennomgang av ordningen. Vi aksepterer ingen endringer som slår beina under de svakeste eller slår skjevt ut for noen grupper, sier Skjæggerud.
– Parat har så langt ikke sagt noe om sykelønnsordningen, sier Parat-leder Unn Kristin Olsen til NTB.
Forhandler om IA-avtalen
Dagens IA-avtale utløper ved nyttår, og partene i arbeidslivet er inne i sluttspurten av forhandlingene om en ny avtale. NHO har sagt at de ikke vil undertegne noen ny avtale før det er gjort en utredning av sykelønnsordningen.
Samtlige arbeidstakerorganisasjoner – med unntak av LO – har også tatt til orde for en slik utredning.
IA-avtalen er en intensjonsavtale mellom staten og partene i arbeidslivet om et mer inkluderende arbeidsliv. Den har som mål å få ned sykefraværet og redusere frafall fra arbeidslivet. I tillegg til staten er NHO, LO, KS, Unio, Virke, YS, Spekter og Akademikerne part i avtalen.
Den første IA-avtalen ble inngått i 2001 mellom regjeringen og partene i arbeidslivet. Avtalen ble sist fornyet i 2019.