Arbeidsliv
– Når vi mislykkes, overdriver vi hvor urettferdig situasjonen har vært. Det kan for eksempel føre til at ansatte begynner å snakke stygt om kolleger på arbeidsplassen i en ansettelsesprosess, sier forsker Kajsa Hansson.
Prostock-Studio/iStock
Fikk du ikke jobben du ønsket deg? Det er ikke sikkert at det er andres skyld
Hvis vi ikke får jobben eller forfremmelsen vi ønsket oss, har vi lett for å skylde på andre. Manglende åpenhet ved ansettelser og forfremmelser kan skape gnisninger mellom kollegaer.
Psykologisk forskning viser at vi finner ulike forklaringer på resultatet når vi har suksess og når vi går på et nederlag. Det gjelder både i konkurranse om jobber og i andre konkurransesituasjoner.
Når vi lykkes, mener vi gjerne at det er vår egen fortjeneste. Når vi mislykkes, har vi derimot lett for å forklare det med ytre omstendigheter, som at vi har vært utsatt for urettferdige prosesser.
– Hvis vi tror vi er bedre enn alle andre, kan det være vanskelig å tro at nederlaget vårt skyldes oss selv, og derfor tenderer vi mot å skyve ansvaret fra oss. Og om vi lykkes med noe, selv om vi i virkeligheten bare hadde flaks eller fikk hjelp av andre, tenderer vi mot å glemme dette og tro at vår suksess skyldes vår egen arbeidsinnsats og vårt talent, sier forsker Kajsa Hansson ved Linköpings universitet i Sverige til tidsskriftet Arbetsliv.
Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd
99,- 715,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd
2700,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd
1,- 199,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd
2290,-
KJØP