Arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) møter pressen etter mandagens møte med partene i IA-forhandlingene i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Forhandlinger om IA-avtalen fortsetter etter krisemøte hos Tonje Brenna

LO og arbeidsgiversiden er blitt enige om å fortsette forhandlingene om en ny IA-avtale etter krisemøte hos arbeidsminister Tonje Brenna (Ap).

Møtet i Arbeids- og inkluderingsdepartementet mandag formiddag kom i stand etter at LO på den ene siden, og NHO, KS og Spekter på den andre, offentlig har satt fram ultimatum om hvor lenge de kan akseptere en fredningstid for sykelønnsordningen.

I juni ble det klart at sykefraværet for 2023 hadde økt med 17,5 prosent siden 2018, stikk i strid med planene fra den oppdaterte IA-avtalen.

Dette har utløst en diskusjon om behovet for å gjøre noe med sykelønnsordningen, men det er omstridt om, hvordan og når dette skal gjøres.

– Det høye sykefraværet er et alvorlig samfunnsproblem med store konsekvenser som krever helhetlige løsninger, skrev NHO, KS og Spekter i et felles leserinnlegg i E24 søndag.

I et annet innlegg i samme avis tidligere på dagen skrev LO-leder Peggy Hessen Følsvik at partene er så godt som enige om hele den nye IA-avtalen. Bortsett fra spørsmålet om sykelønn.

– Om arbeidsgiverne imidlertid kan være med på å frede sykelønnsordningen de fire neste årene, så er vi i mål, skrev Hessen.

Forhandlingene om IA-avtalen startet i september, og de skulle etter de tentative fristene partene opererte med internt, være sluttført. IA står for inkluderende arbeidsliv, og IA-avtalen har som mål å få ned sykefraværet og redusere frafall fra arbeidslivet.

Men siden oppstarten har forhandlingene kjørt seg fast i en hengmyr av gjensidige ultimatumer fra LO og NHO. Før dagens møte, spådde flere at dette ville ende med brudd. Men forhandlingene skal altså fortsette en stund til. 

Powered by Labrador CMS