Arbeidsliv

ETTERLYSER SAMARBEID: – Så lenge funksjonshemmede ikke har en plass ved diskusjonsbordet, får vi ikke flere med funksjonsnedsettelser inn i arbeidslivet, sier Synne Lerhol, som er generalsekretær i Unge funksjonshemmede.

Funksjons­hemmede holdes utenfor

– Når IA-avtalens delmål to er det eneste uten fremgang, er det merkelig at vi ikke har hørt noe fra forhandlingspartene, sier generalsekretær Synne Lerhol i Unge funksjonshemmede.

Publisert Sist oppdatert
Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå bekrefter tendensen man har sett i årevis: Yrkesdeltakelsen blant funksjonshemmede er lav og står på stedet hvil.
Regjeringen har på sin side satt som mål at fem prosent av offentlige ansettelser skal gå til funksjonshemmede og personer med hull i CV-en. Dette er Lerhol skeptisk til.
– Det er positivt at regjeringen setter et slik mål. Samtidig er det uklart hvordan og med hvilke tiltak dette skal oppnås, sier generalsekretæren til Velferd.

Ingen plass ved bordet

Arbeidet med å inkludere flere funksjonshemmede i arbeidslivet gjennom IA-avtalen har vært et trepartssamarbeid mellom arbeidsgivere, arbeidstakere og myndigheter. Unge funksjonshemmede har lenge etterlyst å få være en del av et dette samarbeidet.
– Likevel opplever vi at vi ikke får en plass ved bordet. Det skal gis honnør for å sette mål og ha ambisjoner, men vi får ikke flere funksjonshemmede i jobb dersom funksjonshemmede selv ikke blir inkludert i prosessen, understreker Lerhol, som skal si mer om dette på Velferdkonferansen 2018.

Problematisk reforhandling

Når det gjelder årets reforhandling av IA-avtalen, håper Lerhol først og fremst at avtalen vil bestå.
– Når det er sagt, er det ganske merkelig at vi heller ikke i denne omgang tas med på råd. Delmål to – å få flere med nedsatt funksjonsevne i arbeid – er det eneste som ikke har hatt fremgang, men vi har ikke hørt noe fra forhandlingspartene, sier hun.
At funksjonshemmede ikke er med på å diskutere en eventuell ny avtale er utelukkende negativt, ifølge generalsekretæren.
– Det er veldig problematisk, fordi vi har mye å bidra med som kan få funksjonshemmede inn i arbeidslivet – og kanskje enda viktigere – holde dem der.
Ettersom Unge funksjonshemmede ikke har hatt en plass i diskusjonen om IA-avtalen, vet de heller ikke hvilke forslag som ligger på bordet. Det gjør det vanskelig å stille krav til forhandlingspartene.
– Vi ønsker en IA-avtale som er forpliktende overfor statlige og private arbeidsgivere og som inneholder konkrete tiltak, og vi ønsker en dialog med partene om hvordan vi kan få dette til, sier Lerhol.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS