Arbeidsliv

BIS Industrier går utradisjonelt til verks i HMS-arbeidet sitt, og har hengt opp store bilder av de ansattes mødre rundt om på arbeidsplassen.

Har mor med på jobben

Hos BIS Industrier har store bilder av de ansattes mødre på veggene gitt resultater i HMS-arbeidet.

Publisert

Omsorgsfulle, velmenende mødre smiler fra store fotografier i gullrammer ved de enkeltes arbeidsplass. Nedenfor bildene er det skrevet små beskjeder av typen: «Tenk på alt som kan skje. Mor».

Hensikten med bildene og de små beskjedene er at de ansatte skal gløtte opp på mor og få en påminnelse om at de må være forsiktige i arbeidet sitt. Mødrene på bildene er virkelige mødre til virkelige ansatte hos BIS Industrier, og bildene er en del av en større helse- miljø- og sikkerhetskampanje (HMS).

Kampanjen har gitt resultater, forteller Kirsti Gerhardsen, direktør for helse, miljø, sikkerhet og kvalitet ved BIS Industrier:

– Kampanjen ser ut til å ha hatt stor effekt. Vi har hatt en betydelig nedgang i antallet skader etter at vi startet kampanjen før årsskiftet.

Mor som uttrykksform

BIS Industrier jobber med isolering, innredning, overflatebehandling, stillasbygging og teknisk rengjøring for offshorevirksomheter og industri på land, og risikoen for å skade seg er så absolutt til stede. Det første som skjedde i HMS-kampanjen, var da også at behovet for tiltak ble kartlagt. Hvilke typer skader var det som gikk igjen i bedriften? Etter kartleggingen fulgte flere bolker med faglig innhold innen blant annet risikovurdering, sikkerhet og sikring.

– Sikkerhetstiltakene gjelder blant annet arbeid i høyden, fallende gjenstander og sikring av verktøy, forteller Kirsti Gerhardsen.

– Og hvor kommer mødrene inn i bildet?

– Mødrene er en uttrykksform. Utgangspunktet vårt var at vi ønsket å finne en ny uttrykksform i HMS-arbeidet. HMS er et samlebegrep som omfatter alt mulig innenfor helse- og sikkerhetsarbeid. Det er et litt forslitt begrep som brukes mye og generelt, og vi opplevde at når vi kommuniserte noe som hadde med HMS å gjøre, så hadde folk lett for å koble ut.

Å sette mor på plakaten var imidlertid en effektiv oppmerksomhetsvekker. HMS-kampanjen har fått mye oppmerksomhet ikke bare internt, men også utenfor bedriftens vegger.

Hjemmets HMS-sjef

Mødrene som pryder veggene hos BIS Industrier, har ifølge Gerhardsen vært positive til kampanjen. Blant medarbeiderne har reaksjonene vært delte.

– I starten var det jo noen som sa «vi kan ikke henge opp gamle kjerringer ved arbeidsplassene våre», men nå er dette blitt en del av selskapets uttrykk. Vi har også hatt ansatte som har kommet og sagt at de gjerne vil ha sin mor med i kampanjen.

Mødrenes inntog på jobben har medført noen diskusjoner rundt fars rolle, uten at BIS Industrier har noen umiddelbare planer om å dra i gang noen farskampanje av den grunn. Gerhardsen forteller at bedriften ikke har fått noen reaksjoner på manglende likestilling.

– En mor mente tvert imot at det var på tide at mødrene ble profilert på en positiv måte som dette.

Ideen om å bruke mor i kampanjen kom opp underveis i arbeidet med HMS-kampanjen. Det hele begynte med at det ble snakket løst og fast om alt man gjorde før i tiden som ikke ble oppfattet som farlig. Herunder å kjøre bil uten bilbelte. Den som gjerne manet til forsiktighet og var «HMS-ansvarlig», var imidlertid mor.

BIS Industrier samarbeider med et reklamebyrå om kampanjen som har fått navnet «Helsing mor». Kampanjen skal pågå i ett år.

Powered by Labrador CMS