Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sammen med partnerne da det er brudd i den frivillige meklingen mellom Fellesforbundet og NHO Luftfart på Flykabinavtale NKF SAS, som omfatter 640 kabinansatte i SAS. Partene møtes hos Riksmekleren onsdag 21. august. Avstanden mellom partene er stor og det er en reell fare for streik.

– Kampviljen er stor: Fare for flystreik

Flere SAS-fly kan bli satt på bakken fra fredag dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Onsdag formiddag møttes de for å forsøke å unngå flystreik.

Publisert

– Kampviljen er stor, sier leder Martinus Røkkum i SAS Norge kabinforening til NTB.

Riksmekler Mats Ruland har innkalt partene til tvungen mekling.

Klokken 10 onsdag formiddag møttes de på Riksmeklerens kontor i Akersgata i Oslo. Der skal de sitte utover dagen og i morgen. Meklingsfristen går ut ved midnatt torsdag kveld.

Blir de ikke enige, kan flere SAS-fly bli satt på bakken. En eventuell streik vil bli merkbart særlig utover helgen.

Kabinansattes Forbund har varslet at 115 av deres medlemmer tas ut i første streikeuttak fra fredag. Parat har varslet at fem medlemmer blir tatt ut fra fredag, mens de raskt vil trappe opp med til sammen 40 medlemmer i løpet av helgen.

Og partene står klare til å trappe ytterligere opp dersom en eventuell streik drar seg ut.

Vi venter en svært krevende mekling, og det er reell fare for streik på grunn av den store avstanden mellom partene

– Stått stille på lønn i tolv år

SAS Norge kabinforening sier konflikten dreier seg om lønn. Når det gjelder månedslønn og tillegg, ligger SAS mellom 15 og 30 prosent bak for eksempel Norwegian, ifølge Røkkum.

– Lønnsforskjellen er så stor at vi er nødt til å få et bra lønnstillegg for at det skal gå gjennom hos våre medlemmer. Det håper vi at arbeidsgiver skjønner, sier han.

Røkkum sier at SAS først i fjor havnet tilbake på tilsvarende lønnsnivå som i 2012.

– Vi har egentlig stått stille på lønn i tolv år, mens de andre selskapene har opplevd en gradvis lønnsøkning, noe som gjør at de har dratt veldig ifra.

– Reell fare for streik

Forbundssekretær Dag-Einar Sivertsen i Fellesforbundet sier dette er en bransje med svært dårlige lønns- og arbeidsvilkår sammenlignet med andre bransjer i Norge.

– Vi venter en svært krevende mekling, og det er reell fare for streik på grunn av den store avstanden mellom partene, Sivertsen.

Motparten i meklingen, NHO Luftfart, sier de ser fram til en ryddig prosess med fagforeningene.

– Vi håper og tror at vi med riksmeklers hjelp skal komme fram til en løsning, sier administrerende direktør Erik Lahnstein i NHO Luftfart til NTB.

– Det kommer til å bli utfordrende forhandlinger. At SAS er under konkursbeskyttelse og i økonomisk rekonstruksjon, gjør at vi går inn i meklingen med et krevende bakteppe, legger han til.

Optimistisk på løsning

Det er riksmekler Mats Ruland som har i oppgave å lose partene fram til en løsning for å unngå streik. Ruland sier han har troen på å dra det hele i land.

– Jeg har så klart tro på enighet i den kommende meklinga, selv om det sikkert blir tøft. Jeg har høye forventninger til partene, sier Ruland til NTB.

– Av erfaring kommer de til meklingen innstilt på å finne en løsning, legger han til.

Powered by Labrador CMS